Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazem: Ženy s handicapem prolomily na jihu Čech předsudky a poprvé se starají samy o sebe

Obyvatelky chráněného bydlení v Třeboni jsou v mnoha činnostech soběstačné. Vilemína Švorcová zvládá sama i nakupovat. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Obyvatelky chráněného bydlení v Třeboni jsou v mnoha činnostech soběstačné. Vilemína Švorcová zvládá sama i nakupovat. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Nechceme je tu! Chceme parkoviště!“ protestovaly před několika lety tři stovky třeboňských petentů proti stavbě bydlení pro ženy s postižením ve svém sousedství. Už tři roky žijí v poklidu vedle sebe. Zdejší soužití přibližuje i naše fotogalerie.

Tři roky stojí v Třeboni na cestě od centra do lázní domek.

Ve dvou bytech tady žije dvanáct žen s mentálním postižením, které se přestěhovaly ze zrušeného ústavu v nedaleké Pístině.

Pavla Janečková (50) chová kromě králíka i morče. Na první pohled si to tu zařídila jinak než ve sterilně uklizeném a přísně vedeném ústavu, kde vyrůstala.

Dům sousedí s penzionem U Vejvodů.

„Je to nejkrásnější místo v Třeboni. Jako v Praze zlatá cesta, a navíc jsem tu já,“ říká jeho majitelka Marie Ulrichová.

Právě ona patřila před lety k největším odpůrcům stavby. Dnes už je smířlivější. „Není to tak hrozné,“ říká.

Jitka Konzalová přišla z jedné práce a jde se k sousedce zeptat na další.

„Ne, Jitko, teď ne, až v létě. Chodí sem takhle každý den,“ povzdechne si nad složitostí sousedského soužití paní Ulrichová.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější