Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Základní léky pro děti chybí i v nemocnicích, ty jsou přitom malých pacientů plné

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Kvůli epidemii respiračních virů mají nemocnice v těchto dnech lůžka zaplněná dětmi. A navíc jim chybí základní léky – prakticky všechny sirupy na snižování horečky a proti bolesti. Podle výrobců je důvodem extrémní poptávka.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V Česku se naplno rozběhla epidemie několika různých virových infekcí. Masivně se šíří vlna RS virů, do toho začíná chřipka. Nemocnost se výrazně projevuje hlavně u dětí, které mnohem častěji než v jiných letech končí v nemocnici kvůli horšímu průběhu.

„Větší počet hospitalizovaných dětí? To je slabé slovo. Jsme úplně plní. Při nedělní službě jsme měli osm příjmů, momentálně nemáme ani jednu volnou postel. Je toho nějak moc. Nemoci, Vánoce, válka a do toho ještě nedostatek základních léků. Všichni začínají být nervózní,“ říká primář dětského oddělení Nemocnice Vyškov Pavel Mokroš.

Nárůst hlásí i další nemocnice. „Ano, i u nás se vyšší nemocnost dětí odráží na celkové kapacitě našeho oddělení. Letos je dětí s těžkým průběhem virové infekce výrazně více než v jiných letech,“ potvrzuje také Jan Hřídel, primář dětského oddělení českobudějovické nemocnice.

Co bylo k mání minulý týden, dnes už není

Pediatři v nemocnicích musí zároveň řešit ještě další problém: nedostatek léků pro děti. A v posledních dnech se výpadek sirupových léků proti horečce, který začal na začátku prosince, ještě prohlubuje. V některých nemocnicích chybí už nejen Nurofen sirup, ale také ostatní sirupové léky na teplotu a bolest pro děti, které ještě nedávno byly dostupné.

„Nejhorší situace je s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější