Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak je možné, že si Putin pořád věří? Ukrajinští generálové varují před novou ruskou ofenzivou

Ruské nákladní auto Ural zničené ukrajinskou armádou. Foto: Ukrajinská armáda
Ruské nákladní auto Ural zničené ukrajinskou armádou. Foto: Ukrajinská armáda

Putin a jeho ministři navštívili Lukašenka v době, kdy se z Kyjeva ozývají obavy z dalšího ruského masivního útoku. Co chybí Ukrajině k vítězství a jak to, že Putinův režim i přes značné neúspěchy vykazuje sebevědomí a stabilitu?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Tohle je začátek konce války,“ řekl Volodymyr Zelenskyj v listopadu, když vstupoval do osvobozeného Chersonu. V posledních dnech ale vrcholní představitelé ukrajinské armády i samotný prezident mluví jinak: varují před novou ruskou hrozbou.

Tato zima podle jejich slov nemusí skončit pouze ruským bombardováním ukrajinských měst nebo snahou získat město Bachmut, které by Rusům otevřelo cestu k dalším. Z ukrajinské strany se stále hlasitěji ozývají obavy, že Rusko se připravuje na masivní ofenzivu. A ta by mohla přijít v prvních měsících nového roku.

Sovětský mlýnek na maso

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak nedávno uvedl v New York Times, že ruská armáda plánuje masivní útoky pěchoty. Podle jeho slov mají být podobné těm, které praktikoval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější