Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak Síkela rozmotal rébus plynového stropu. Na svou stranu nakonec přetáhl i odmítavé Němce

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zahajuje jednání rady. Foto: Evropská rada
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zahajuje jednání rady. Foto: Evropská rada

(Od zpravodaje v Bruselu) Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela úspěšně dokončil svou energetickou misi v čele Rady Evropské unie. Po několika neúspěšných jednáních se českému předsednictví podařilo schválit zastropování ceny plynu na evropské burze. Ta nakonec bude dosahovat pouze 180 eur za megawatthodinu, což je ještě ambicióznější výsledek, než s kterým Síkela do jednání šel. S Českem nakonec hlasovalo i Německo, největší odpůrce zavedení cenového stropu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Deal“. Jediné slovo na twitterovém účtu mluvčího českého předsednictví Dmitrije Černikova ohlásilo, že náročné měsíční jednání o zastropování ceny plynu je u konce. Na nizozemské burze se komodita nebude obchodovat za více než 180 eur za megawatthodinu, což má pomoci v boji nejen proti vysokým cenám plynu, ale také elektřiny. S vysokými cenami energií se Evropská unie potýká už rok.

„Další ‚mission impossible‘ je za námi. A tohle byla rozhodně ta nejtěžší,“ řekl Síkela na tiskové konferenci. Naznačil, že země dohodu hledaly déle, než se původně očekávalo. „Jsem ráda, že jsme dosáhli nejširší možné většiny,“ zhodnotila jednání eurokomisařka Kadri Simsonová.

České předsednictví se při hlasování unijních ministrů nakonec spolehlo na takzvanou kvalifikovanou většinu (pro návrh musí hlasovat alespoň patnáct států představujících alespoň 65 procent obyvatel EU).

Se zavedením plynového stropu nesouhlasily všechny země. Nakonec se ale podařilo přesvědčit i Německo, které bylo k zavedení stropu nejkritičtější. Hlasování se zdrželo Nizozemsko a Rakousko, proti bylo pouze Maďarsko.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela byl již před jednáním o plynovém stropu plný optimismu a přesvědčený, že k dohodě s ostatními evropskými ministry na pondělním jednání dojde. „Přijeli jsme se sem dohodnout,“ nepochyboval Síkela. Snažil se tak dát jasně najevo, že pondělní energetická rada bude ta už úplně poslední. V rámci českého předsednictví se ministři nad energetickými tématy sešli celkem osmkrát; poslední dvě jednání přitom blokoval právě spor o omezení cen plynu.

Hlavním Síkelovým oponentem byl německý ministr Robert Habeck, který před jednáním avizoval, že chce pro svou zemi dosáhnout co nejlepší dohody. I německý kancléř Olaf Scholz dlouhou dobu strop na ceny plynu blokoval.

Síkela už proto minulý týden avizoval, že Německo a jeho případné spojence nechá v krajním případě přehlasovat. To se nakonec stalo, nicméně států proti dohodě bylo nakonec méně, než se očekávalo.

Podle ministra se už schylovalo k finálnímu hlasování, když se české předsednictví rozhodlo vrátit k jednacímu stolu a zajistit kompromis, pro který hlasovalo více států.

Klíč k levnější energii

České předsednictví chtělo podle zákulisních informací

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější