Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Otevíráme pro vás dvanáct zásadních článků Deníku N. Nabízíme dvanáct důvodů, proč si nás předplatit

Deník N dosáhl v těchto dnech hranice deseti tisíc předplatitelů. Pro ty, kteří mezi ně ještě nepatří, odemykáme mimořádně několik důležitých textů.
Deník N dosáhl v těchto dnech hranice deseti tisíc předplatitelů. Pro ty, kteří mezi ně ještě nepatří, odemykáme mimořádně několik důležitých textů.

Deník N dosáhl v těchto dnech hranice deseti tisíc předplatitelů. Pro ty, kteří mezi ně ještě nepatří, odemykáme mimořádně několik důležitých textů.

Deník N si předplácí už 10 000 čtenářů. Je to pro nás důležitý milník, který potvrzuje, že o kvalitní, poctivou novinařinu je v Česku zájem a že jsou za ni lidé také ochotni platit. Jsme vděční každé čtenářce a každému čtenáři, kteří se stali našimi předplatiteli. Bez této podpory bychom nemohli existovat a vytvářet náš obsah.

Jsme však jen zhruba na polovině cesty za vlastní soběstačností. Proto chceme, aby se o naší práci dozvědělo co nejvíc nových čtenářů, měli šanci ji „ochutnat“ a zvážit tak podporu Deníku N prostřednictvím předplatného. Rozhodli jsme se proto, že při této příležitosti odemkneme několik našich klíčových textů. Takových, na kterých můžeme ilustrovat, co všechno Deník N umí a čemu se bude moci věnovat ještě intenzivněji, pokud bude předplatitelů přibývat.

Pokud už patříte mezi naše pravidelné čtenáře a ceníte si textů, které mimořádně odemykáme, prosíme, pošlete je svým přátelům a známým. Věříme, že se mezi nimi najdou takoví, kteří nás ještě pořádně neznají, a můžeme je zajímavým obsahem přesvědčit, že podpora nezávislé novinařiny i pro ně může mít smysl. Děkujeme!

A tady jsou články, které vzbudily mimořádný ohlas a které pro vás mimořádně otvíráme zdarma.

Deník N přináší pravidelně původní zpravodajská zjištění, která si jinde nepřečtete. Věnujeme se kauzám, v nichž jde o suverenitu a bezpečnost této země, hlídání pravidel, která by měla platit pro všechny. Tak jako v případu podezřelých pronájmů ruských bytů v Praze, které Deník N objevil. Postupně jsme zjistili pozoruhodné okolnosti, došlo i na střelbu policie, vyhánění nájemníků na ulici a nakonec se ukázalo, že nitky vedou až k branám samotného Kremlu, a kauza se teď řeší na vysoké diplomatické úrovni mezi oběma zeměmi.

Naše investigace nekončí na hranicích České republiky. Pokud se potřebujeme dopátrat důležitých faktů ve věci veřejného zájmu, neváháme sáhnout i po dokumentech v zahraničí. Tak jako v případě neprůhledného hospodaření majitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa, jehož podivné transakce prostřednictvím kyperských bílých koňů vzbudily velký zájem zvláště poté, co ohlásil vstup do politiky.

Klíčovým tématem je pro nás spravedlnost, rovný přístup k ní, její ochrana před nepřijatelným ovlivňováním. Zásadní odhalení v této věci jsme přinesli díky rozhovoru s bývalým předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou, který popsal to, jakému tlaku čelil ze strany prezidenta republiky a jeho spolupracovníků a která konkrétní rozhodnutí i za jakých okolností se Hrad pokusil ovlivnit.

Považujeme za součást naší služby čtenářům a předplatitelům, že nenecháváme politiky vykládat, co se jim zlíbí, a tím tak „oblbovat“ veřejnost. Hlídáme to, zda říkají pravdu, jejich tvrzení pravidelně ověřujeme a konfrontujeme se skutečností. Týká se to i premiéra Andreje Babiše, jeho vystoupení v parlamentu či rozhovorů pro média nejen jím vlastněná. A také jeho facebookových týdenních hlášení. Několikastránkový výčet toho, co dělal a čeho dosáhl, jsme podrobili dlouhodobému zkoumání.

Redakce Deníku N sice sídlí v Praze, rozhodně ale v hlavním městě netrčíme a nesedíme na židlích. Víme, že reálný život hodný našeho zájmu a pozornosti se děje také mimo Prahu, a proto pravidelně vyrážíme na reportáže, abychom zjistili přímo na místě, jak se věci mají, hovoříme s lidmi v regionech a popisujeme jejich životní zkušenost. Tak jako v případě aféry, kterou na blanenském gymnáziu rozpoutal místopředseda SPD Radim Fiala, když tamní studenty obvinil ze zvrácené genderové ideologie a spustil vůči nim smršť urážek.

Když píšeme o důležitých, a zároveň složitých věcech, usilujeme o to, abychom byli srozumitelní, abychom i velmi komplikované téma vyložili tak, že ho pochopí běžný člověk bez speciálního studia. Takovým způsobem jsme od začátku přistupovali také ke kauze Huawei, ve které se prolínají technologie, geopolitika i místní česká politika. Tématu jsme se začali věnovat jako jedni z prvních a neváhali jsme vysvětlit, proč byste se o věc měli zajímat i vy.

Zajímáme se od začátku o situaci sociálně slabých a znevýhodněných, jejich osud nám není lhostejný. Píšeme o tématu chudoby věcně, s cílem připoutat k němu zaslouženou pozornost, a zároveň popisovat i možná řešení problémů. S tímto záměrem jsme se věnovali i tématu obědů zdarma pro děti ve školách. Při jeho zkoumání jsme došli až k překvapivému závěru, jak velkého počtu rodin s dětmi se v Česku týká příjmová chudoba.

Soustavně se věnujeme situaci ve zdravotnictví. Popisujeme potíže, kterým čelí lékaři i pacienti, soukromé ordinace i nemocnice. Právě v nich se vážně nedostává doktorů, což se řeší vysokými počty přesčasových hodin. Dosahují úrovně, která negativně ovlivňuje úroveň péče a zároveň lékaře z nemocnic vyhání. Cesta ke změně není ani rychlá, ani snadná.

Věnujeme pozornost moderní historii této země, zkoumáme ji kriticky, nevyhýbáme se bolavým místům a všímáme si nepopsaných momentů. Když narazíme na zajímavý objev v archivech, pátráme dál, jaké příběhy archivní zápis skrývá. Tímto způsobem jsme popsali osud vězňů v komunistickém kriminále 50. let a lidí, kteří se je rozhodli před Vánocemi obdarovat, a se zlou se kvůli tomu u Státní bezpečnosti potázali.

Přinášíme každý den profilové rozhovory se zajímavými osobnostmi. Hovoříme s vědci, politiky, umělci, ptáme se slavných i těch, které je zapotřebí znát. Zpovídáme Čechy i cizince. Nabídli jsme vám i rozhovor s prezidentem, a to hned při příležitosti našeho startu 28. října 2018. Krátce před začátkem summitu hlav států Visegradské skupiny nás na Štrbském plese ve Vysokých Tatrách přijal slovenský prezident Andrej Kiska.

Na vlastní oči sledujeme, co zajímavého a důležitého se děje v současných Spojených státech. Popisujeme jak vysokou politiku a dění kolem prezidenta Donalda Trumpa, tak život běžných Američanů. Na události a trendy v USA se díváme českýma očima. Kde to jde, tam se snažíme hledat inspiraci. Tak jako v případě překvapivého fenoménu, kdy se Američanům podařilo naučit jejich děti číst knížky.

Věnujeme se fenoménům, které hýbají společností. Přistupujeme k tomu však vždy po svém, nabízíme pohled, který věc posouvá dál. Když vrcholil zájem o televizní seriál Most!, vyrazili jsme do města na velkou reportáž. Nabídli jsme polemiku, která tříbila názory na společenský přínos seriálu. A zamysleli jsme se také nad tím, co udělá s českou televizní tvorbou do budoucna.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Deník N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější