Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přehledně: Hodnotíme šance všech prezidentských kandidátů

Analýza kandidátských účtů ukazuje, kdo vybral nejvíce peněz a jak s nimi naložili. Koláž: Deník N
Analýza kandidátských účtů ukazuje, kdo vybral nejvíce peněz a jak s nimi naložili. Koláž: Deník N

Analýza: Do voleb jde devět kandidátů. To znamená devět různých strategií, kampaní a možných cest na Hrad. Popisujeme, jak si nyní jednotliví uchazeči vedou a jaké jsou jejich šance na úspěch.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vykrystalizovala finálová devítka osobností, které chtějí na Hradě nahradit Miloše Zemana. V čele se drží tři kandidáti, mezi nimiž se s nejvyšší pravděpodobností o budoucí hlavě státu rozhodne: Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel.

Dokládají to data ze tří volebních modelů, které byly v posledních dnech publikovány.

To neznamená, že by zbývající šestice kandidátů nebyla důležitá. Jejich snažení i přesvědčivost v závěru kampaně mohou být jedním z klíčových faktorů voleb.

Síla různých kandidátů totiž může rozhodovat o tom, komu z favoritů budou chybět hlasy pro postup, případně kdo bude mít v druhém kole těžší práci s mobilizací potenciálních příznivců.

Níže popisujeme, jak si začátkem prosince vede každý z prezidentských kandidátů, co čeká jeho kampaň a jak predikujeme jeho výsledek v lednovém prvním kole.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější