Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kam s dětmi, když je budou bolet zuby? Nestíháme ani dospělé, říkají zbývající pražské pohotovosti

Ošetřování dětí u zubaře je složitější než u dospělých. Ilustrační foto: Profimedia
Ošetřování dětí u zubaře je složitější než u dospělých. Ilustrační foto: Profimedia

Rodiče dětí s akutní bolestí zubů budou mít od ledna velký problém. V pražské FN Motol končí jediná dětská zubní pohotovost, zbylé dvě pohotovosti jsou už tak přetížené dospělými pacienty, že na děti prý nemají kapacitu. Kam tedy s nimi mají rodiče od ledna zamířit, magistrát neumí vysvětlit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Už několik let slouží Praha jako cílová destinace pacientů s akutními bolestmi zubů. Hlavní město má jako jeden z mála regionů otevřenou zubní pohotovost, která funguje i ve večerních hodinách a o víkendech. Ostatní kraje kvůli nedostatku lékařů ordinační hodiny postupně omezují nebo ruší, a tak tisíce pacientů míří právě do metropole.

Nyní ale začíná „padat“ i Praha, alespoň co se týče ošetření dětských pacientů. Deník N už dříve informoval o tom, že jediná specializovaná dětská zubní pohotovost ve FN Motol kvůli nedostatku lékařů od ledna končí. Každý měsíc přitom ošetřila až 600 dětí.

Magistrát tvrdí, že dětské pacienty mají nyní ošetřit zbývající dvě zubní pohotovosti. Městská poliklinika ve Spálené a Fakultní Thomayerova nemocnice. „Obor zubní lékařství se dále nerozlišuje na dětské zubní lékařství a dospělé zubní lékařství. Z toho tedy vyplývá, že v rámci lékařské pohotovostní služby v oboru zubní lékařství by měli být ošetřeni jak pacienti dětští, tak i dospělí,“ odpovídá mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Poliklinika má už nyní problém s kapacitou

Jenže obě zbývající veřejné zubní pohotovosti už dopředu avizují, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější