Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zdravější, bohatší a svobodnější. Harmonická vize budoucnosti Stevena Pinkera

Na vývoj lidstva se Steven Pinker pokouší dívat z dlouhodobější perspektivy. Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Na vývoj lidstva se Steven Pinker pokouší dívat z dlouhodobější perspektivy. Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Kniha Osvícenství tady a teď jednoho z nejvlivnějších světových intelektuálů Stevena Pinkera je stejně tak obsáhlá jako kontroverzní. Přináší poselství, že „pokrok nezastavíš“, v čemž je ale možná až příliš optimistická.

Poslední dobou slýcháme spíše špatné zprávy. V Evropě probíhá největší válka od roku 1945, v jejímž důsledku se svět po mnoha desítiletích ocitl blízko jaderné válce. V důsledku ruského vpádu na Ukrajinu se rozběhla energetická krize a dopady konfliktu tím nekončí. Klimatickou změnu se nedaří zastavit a kvůli ní mohou brzy klesat výnosy zemědělských plodin a mnohé pobřežní oblasti skončí pod hladinou. V dříve demokratických zemích se vlády ujímají autokraté. A ty demokratické sužuje stále větší a nesmiřitelnější politická polarizace. K té přispívají i sociální sítě, které podle mnohých společnost nakonec úplně rozloží.

Ale navzdory tomu i v současnosti vycházejí knihy, které se na nynější i budoucí stav lidstva dívají optimisticky – jasným příkladem je Osvícenství tady a teď: Obhajoba rozumu, vědy, humanismu a pokroku amerického kognitivního psychologa, lingvisty a popularizátora vědy Stevena Pinkera.

Pinker začínal u výzkumů jazykového chování dětí, při kterém dospěl k názoru, že naše vrozená schopnost rozumět jazyku vznikla jako evoluční adaptace. Postupně ale psal o stále obecnějších tématech a s dalšími knižními tituly také vzrůstala jeho sláva. Od roku 2004 byl opakovaně řazen mezi sto, nebo v roce 2013 dokonce deset nejvlivnějších intelektuálů současnosti. Ovšem ne všichni s ním souhlasí. Jak konstatuje kniha 100 nejslavnějších vědců v dějinách: Nejvýznamnější osobnosti vědy od starověkého Řecka po současnost, jeho „přísně biologický přístup“ k myšlení vyvolal četné náboženské a filozofické námitky.

Osvícenství tady a teď v originále vyšlo roku 2018 a nyní se dostává i k českému čtenáři. Autor se v něm vyrovnával s pro něj velmi bolestným faktem, že k moci nastoupil Donald Trump, který už sice mezitím prezidentskou funkci opustil, ale jinak se alespoň na první pohled rozhodně nezdá, že by se naše planeta stala harmoničtějším a osvícenějším místem k životu.

Pokrok nezastavíš

Na vývoj lidstva se autor pokouší dívat z dlouhodobější perspektivy a z té mu vychází, že díky úspěšné aplikaci osvícenských kategorií rozumu, vědy a humanismu jsou lidé stále zdravější, bohatší a svobodnější – podobný trend Pinker očekává i do budoucna. Což naštěstí neznamená, že by chtěl člověka redukovat jen na jeho racionální složku. Uvědomuje si složitost „lidské

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Literatura faktu

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější