Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nenápadný úředník, který „čistil“ Hrad: Jak Dalíkův přítel skončil u Zemana

Připomínáme profil úředníka Jana Nováka, který po nástupu nového prezidenta Petra Pavla končí na Hradě: V seriálu Zemanovo finále popisujeme poslední roky vládnutí Miloše Zemana, jeho vztahy s okolím, vliv jeho nejbližších spolupracovníků i okamžiky, které byly pro jeho prezidentství určující. Deník N hovořil s desítkami lidí, kteří u klíčových okamžiků byli. V šestém dílu se věnujeme tomu, jak na Hradě probíhaly vyhazovy a „personální čištění“ nebo jak se tam nakládalo s utajovanými dokumenty. Klíčová je osoba nenápadného úředníka Jana Nováka, který má úzké vazby na lobbistu Marka Dalíka.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když se mluví o vlivu na fungování Hradu i prezidenta samotného, vždy se zmiňují dvě jména: Vratislav Mynář a Martin Nejedlý.

Zapomíná se na třetího muže v pozadí – nenápadného úředníka Jana Nováka. Ten na Hradě zastává klíčové, i když mnohem méně exponované pozice. A koncem loňského roku se stal i šéfem významné příspěvkové organizace – Správy Pražského hradu.

Svou kariéru přitom Novák začal budovat už v devadesátých letech po boku svého spolužáka z Fakulty sociálních věd UK Marka Dalíka, někdejší pravé ruky expremiéra Mirka Topolánka (ODS) odsouzené za pokus o podvod v kauze Pandury.

„Měli k sobě blízko, to není žádné státní tajemství,“ popsal Deníku N expremiér Jan Fischer, za jehož éry Novák vedl Úřad vlády. „Kousek od sebe i bydleli, byli to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zemanovo finále

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější