Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Souboj Nerudové s Pavlem o postup. Kdo má blíže k prezidentskému finále a co může rozhodnout

Petr Pavel a Danuše Nerudová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Pavel a Danuše Nerudová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Dva volební modely ze začátku prosince potvrdily, že o postup do druhého kola prezidentských voleb se utkají tři favorité. Popisujeme, jak si nyní Andrej Babiš, Danuše Nerudová i Petr Pavel vedou a jaké jsou jejich šance na úspěšné zvládnutí klání o Hrad.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Česká televize a CNN Prima News publikovaly v neděli dva prezidentské volební modely. Obě šetření se shodují v základní otázce: šanci postoupit do druhého kola mají pouze Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel.

Zbytek kandidátů si drží velmi výrazný odstup a jejich případný úspěch v kampani by byl téměř zázrakem. Podle modelu STEM pro CNN Prima News by začátkem prosince první kolo vyhrál šéf hnutí ANO s 30 procenty, Nerudová by skončila druhá se ziskem 26,5 procenta, o další 3,5 procentní body za ní následuje Pavel.

Data společností Kantar CZ a Data Collect pro ČT zase říkají, že si všichni tři hlavní favorité vedou víceméně stejně; rozdíl mezi nimi je zcela zanedbatelný. Je tak zjevné, že jeden z nich bude muset z kola ven.

Je spíše nepravděpodobné, že by nepostoupil šéf hnutí ANO Babiš. Jeho potenciál růstu není ve skutečnosti pro první kolo příliš vysoký, může se ale spolehnout na své pevné voličské jádro. Zisk téměř 30 procent naměřil Babišovi i nedávný model Ipsos.

Expremiéra příliš neohrožují ani ti kandidáti, kteří by mu potenciálně mohli brát hlasy, tedy šéf odborů Josef Středula a poslanec SPD Jaroslav Bašta. Data agentury STEM přitom ukazují, že mají s Babišem velmi vysoký překryv podporovatelů –⁠ téměř čtyři pětiny lidí, kteří by nyní mohli zvažovat Středulu, přemýšlí i o Babišovi. U Bašty jsou takových voličů tři čtvrtiny.

Ani jednomu se ale nedaří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější