Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pavel překročil červenou čáru, za kterou je Babiš

Petr Pavel v Budapešti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Pavel v Budapešti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Nebývalou vlnu emocí v posledních dnech vzedmula vyjádření prezidentského kandidáta Petra Pavla směrem k jeho soupeřce Danuši Nerudové. Pavel opakovaně odmítl jednoznačně říct, že ji podpoří ve druhém kole, pokud se v něm Nerudová střetne s Andrejem Babišem. Jde o přelom nejen v Pavlově strategii. Dosud totiž všichni kandidáti ctili nepsaný konsenzus, že soupeře lze kritizovat, klidně i tvrdě, ale ne poměřovat s Babišem.

Nejprve si pojďme jasně říct, co Pavlovo prohlášení určitě není. Není to omyl ani chyba v tom smyslu, že by se v předvolebním shonu uřekl a vypustil do světa něco, co říct nechtěl.

Petr Pavel během středečních setkání s voliči v Židlochovicích a v Brně na přímý dotaz dvakrát veřejně odmítl podporu Nerudové proti Babišovi jednoznačně přislíbit. Potřetí to zopakoval reportérovi Deníku N v rozhovoru, ve kterém byl tázán na důvody svého váhání a další podrobnosti. Můžeme vyloučit, že by Pavel třikrát řekl něco tak zásadního, aniž by to měl předem promyšlené.

Vyloučené – nebo minimálně velmi nepravděpodobné – je i to, že by Pavel neočekával reakci, která přišla. Že chtěl vyvolat kontroverzi, je zřejmé i z toho, že se ji nijak nepokusil utišit, naopak. Během čtvrtečního pobytu v Budapešti svá prohlášení z předchozího dne sice částečně zmírnil, když Deníku N řekl, že Nerudová s jeho podporou může počítat, pokud na ni nevyjdou najevo nějaké další negativní informace, vedle toho ale zvolil další konfrontační krok.

Nerudová totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Volby prezidenta ČR

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější