Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cenu Dukovan vám teď nikdo seriózně neřekne, říká manažer amerického Westinghousu

Westinghouse před pěti lety kvůli finančním problémům zbankrotoval. Od té doby funguje s jiným majitelem. FOTO: Profimedia
Westinghouse před pěti lety kvůli finančním problémům zbankrotoval. Od té doby funguje s jiným majitelem. FOTO: Profimedia

Tendr na výstavbu nového reaktoru v Dukovanech se dostal do nové fáze. Trojice firem – korejská KHNP, francouzská EdF a americký Westinghouse – podala své nabídky. Nyní začne dlouhý proces jejich hodnocení. Suverénně v tendru vystupují především Američané, kteří před několika týdny podepsali smlouvu na výstavbu elektráren v Polsku. To se má stát výchozím bodem firmy pro další stavby v regionu. Prezident jaderné sekce Westinghousu David Durham v rozhovoru pro Deník N ale přiznává, že tu nemusí být dostatek pracovní síly na dokončení jaderných projektů.

Na co se v rozhovoru mimo jiné ptáme:

  • Proč se Westinghousu prodražila výstavba elektrárny v USA?
  • Z jakého důvodu se Westinghouse rozhodl pro kroky vůči korejské konkurenci právě nyní?
  • Co na výstavbu jaderné elektrárny nezvládnou dodat české firmy?

Westinghouse byl vybrán polskou vládou, aby v zemi postavil vůbec první jaderné zdroje. Co to znamená pro tendr v Česku?

Především výhody. V rámci celého regionu se chceme zaměřit na vytvoření jednoho dodavatelského řetězce, který by mohl fungovat napříč střední a východní Evropou, tedy ve všech potenciálních místních projektech. Z tohoto pohledu by to nemuselo být výhodné jen pro Česko, ale i pro Polsko. Čeští dodavatelé mohou participovat na výstavbě v Polsku a naopak.

Podle tendru by se měly české firmy na stavbě nového reaktoru podílet aspoň ze šedesáti procent. Jak daleko s námluvami jste?

Konkrétní číslo bude známé až ve chvíli, kdy bude podepsán kontrakt na stavbu. Nevidím ale žádný důvod, proč by aspoň šedesát procent výdajů nemohlo zůstat v Česku. Mělo by. Nicméně s firmami se i nadále bavíme.

Zmiňoval jste polské společnosti. Čím mohou přispět? Přece jen Polsko je země s nulovou zkušeností s budováním takových projektů.

To ale neznamená, že by v Polsku nebyly firmy, které mají zkušenosti s jadernými reaktory. Tak tomu není, řada z nich tu schopnost má. Pokud tu zkušenost ale srovnáme s Českem, je mnohem větší právě zde. Zároveň je ale nutné připomenout, že kolem projektů je spousta práce, která přímo nesouvisí s jadernou technologií. To je důvod, proč jsme uzavřeli partnerství s americkou stavební společností Bechtel, která nyní například dokončuje dostavbu elektrárny Vogtle (projekt v americké Georgii, který přispěl k bankrotu společnosti v roce 2017, pozn. red.). Záměrem je ale využít i české stavební společnosti.

Co české nebo polské firmy naopak nedokážou dodat?

Z našeho pohledu nedokážou jen málo. Primárně se jedná právě o jaderné technologie. Zpravidla jsou to součásti, které se vyrábějí jen na pár místech světa. Je to ale krátký seznam asi o deseti součástech. Jsou sice velké, ale není jich mnoho. Jedná se například o tlakové nádoby reaktoru nebo parogenerátory.

Na světě je pouze několik firem, které taková zařízení dodávají. A nejde přitom o to, že by je české společnosti vyrobit nedokázaly. Problém je spíše v tom, že samotná příprava a zahájení výroby takových komponent by byly příliš nákladné. Z důvodu výstavby jednoho nebo dvou reaktorů to nedává ekonomický smysl.

Kdyby Westinghouse tendr v Česku vyhrál, je možné, že za dalších pět let budete v regionu stavět minimálně dva jaderné projekty. Nebude to pro Westinghouse příliš náročné?

Z našeho pohledu, tedy z hlediska technologií nebo vývoje, se neobáváme, že bychom toho měli příliš najednou. V minulosti jsme stavěli celkem osm reaktorů v USA a Číně najednou a problém to nebyl. Nepopírám ale, že výzvou bude samotná stavba, tedy například získání dostatku pracovníků v regionu. Potenciálně proto počítáme i s tím, že se lidé budou muset hledat jinde. Nevylučuji, že například na hrubé stavbě nebudou muset pracovat ještě firmy z jiných zemí.

Zmínil jste elektrárnu Vogtle, jejíž první část se nyní blíží spuštění. Nejedná se ale o případ, který by měl českou vládu od volby Westinghousu spíš odradit? Cena za výstavbu vzrostla až šestinásobně.

Nevěřte

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Tendr na Dukovany

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější