Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Něco se ve společnosti děje.“ Letos prudce přibylo vražd, více jich spáchaly i děti

Foto: ČTK / Lehtikuva / Emmi Korhonen
Foto: ČTK / Lehtikuva / Emmi Korhonen

Už teď je jasné, že končící rok 2022 se negativně zapíše do dějin kriminalistiky. Ještě ani neskončil, ale už je jasné, že bylo spácháno o padesát procent víc vražd než loni. Zvýšil se také počet pachatelů, kterým v době činu nebylo ani osmnáct let.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Strážník, který zastřelil svoji družku a dvouleté dítě, učitel zavražděný mačetou nebo mladý varhaník zavražděný v kostele. Tyto zprávy v poslední době minuly jen málokoho. Nepříjemný pocit, že se letošní rok počtem vražd vymyká, potvrzují i policejní statistiky. Jen od ledna do konce listopadu bylo v Česku spácháno 150 vražd, nejvíce od roku 2013.

Podrobná analýza Deníku N ukazuje, ve kterých krajích letos narostl počet vražd nejvíce a čím jsou zločiny, které se v nich odehrály, specifické. Srovnání s předchozími deseti lety také ukazuje dlouhodobý trend, ale i to, v jakých letech bylo nejvíce dětských pachatelů.

Ti letos do konce listopadu spáchali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější