Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rektor Zima: Je masivní plagiátorství sto, padesát, nebo deset procent? Kovář měl lépe citovat, komise rozhodla rychle

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Rozhodování etických komisí o plagiátorství profesora Martina Kováře považuje rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima za „relativně rychlé“, ale verdikt respektuje. Bývalý prorektor Kovář měl podle něj lépe citovat. V rozhovoru pro Deník N Zima mluvil i o své případné prezidentské kandidatuře.

Nechal jste před časem na Univerzitě Karlově ustavit komisi pro plagiátorství. Je těžké poznat plagiát?

Poznat plagiát je samozřejmě těžké. Záleží, s jakými zdroji pracujete. V dnešním světě lidé cestují, můžete získat knihu ve španělštině z malého nakladatelství, o které nikdo neví. A pak ji zneužijete pro opsání. Otevřenost světa tomu může nahrávat. Pokud jde o jednoduchý plagiát „copy‑paste“, to znamená vezmu a přenesu třicet, čtyřicet stran, to je jednodušší rozpoznat. Posuzovatel ale nikdy nezná všechny disertační práce v České republice za dvacet let, a proto existují pomůcky, a to jsou elektronické systémy.

Co se týká kvalifikačních prací, v Česku je zaběhlý systém Thesis. Už v roce 2017 jsme se rozhodli, že budeme používat mezinárodní systém Turnitin na odhalování plagiátorství. Nyní jednáme o modulu, který bude umět odhalovat psaní na zakázku. To je další věc, se kterou se setkáváme: někdo nabízí, že za někoho napíše práci.

A neřeší to, co je, nebo není plagiát, už nyní etické komise? Ať už ta velká univerzitní, či jednotlivé fakultní.

Etické komise řeší podněty. Vlastní komise, kterou jsem nechal ustavit a v níž jsou zástupci Akademického senátu, Rady pro vnitřní hodnocení, Vědecké rady, má spíše vytvořit metodiku a definovat, co je to plagiát. Na to je celá řada pohledů a pak jsou ještě oborová specifika. To má komise definovat na základě dobré praxe z ostatních univerzit. U kvalifikačních prací má také komise pomoci určit symptomy. Jak poznat, že s tou prací něco nemusí být v pořádku.

Profesor Kovář nyní učí na VŠE. Kdyby na přelomu roku z Univerzity Karlovy dobrovolně neodešel, co byste po rozhodnutí etických komisí udělal?

Profesor Kovář mě požádal o uvolnění z funkce, tomu jsem vyhověl, aby tady nebyly nějaké pochyby. Tu věc bych s ním řešil.

Jak?

Jak bych se s ním domluvil.

Ptám se i proto, kdyby se v budoucnu objevily podobné případy.

Pokud se objeví podobné případy, dotyčný většinou sám rezignuje.

 Tomáš Zima

Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA je odborníkem na klinickou biochemii, vnitřní nemoci a nefrologii. V roce 1996 získal titul docenta, o pět let později profesora pro obor lékařská chemie a biochemie.

Působí například jako přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN. V letech 2005 až 2012 byl děkanem 1. lékařské fakulty, od roku 2014 působí jako rektor Univerzity Karlovy.

A kdyby k tomu nedošlo, chtěl byste po panu Kovářovi, aby skončil?

Tak bych po něm chtěl, aby ve funkci prorektora skončil, ano.

A zcela odešel z univerzity?

Já bych po něm chtěl, aby v kompetencích, které jsou moje, skončil.

Univerzitní etická komise mluvila v souvislosti s panem Kovářem o plagiátorství „významného rozsahu“, ta fakultní zase o „masivním plagiátorství šokujícího rozsahu“. Komise současně zpochybnila i jeho tituly docenta a profesora. Budete v tom podnikat nějaké kroky?

Nebudu v tom podnikat žádné kroky, protože je to právně irelevantní.

Čili se s tím nedá nic dělat?

Nedá.

Byly tlaky, aby komise rozhodla rychle

A jak se tedy díváte na samotné sdělení komise, že tyto dva tituly získal neoprávněně?

I v minulosti jsem řekl, že názor etické komise respektuji. Když jsem se díval do zahraničí, jak se takové kauzy řeší, je to

Podezření z plagiátu na UK

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější