Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to marketingový tah, dělá to z ní rozvážnou političku, reagoval Pavel na příslib podpory od Nerudové. V Maďarsku se setkal s opozicí

Petr Pavel ve čtvrtek bojoval o voliče z Budapešti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Pavel ve čtvrtek bojoval o voliče z Budapešti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezidentská kampaň dvou kandidátů se na jeden den přesunula do Maďarska. Andrej Babiš se na hranici se Srbskem sešel s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou a srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem, Petr Pavel se v Budapešti setkal s opozičními novináři, akademiky, podnikateli a zástupci neziskového sektoru.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Den poté, co vyvolal rozruch lavírováním ohledně podpory Danuše Nerudové v případném duelu s Andrejem Babišem, se Petr Pavel přesunul do Maďarska, kde navzdory sjednocené opozici stále vládne populista Viktor Orbán. Český kandidát se sešel se zástupci institucí, které premiér dosud nemá pod kontrolou.

„Zatímco jeden kandidát si hraje na prezidenta a tváří se, že domlouvá bilaterální nebo trilaterální řešení evropského problému, druhý se snaží získat informace běžnou cestou, aby mohl voličům rozšířit obzor a umožnit jim, aby si svůj názor udělali sami,“ řekl Deníku N Pavel s narážkou na to, že je v Maďarsku se svým soupeřem ve stejný den.

„Považuju to od Andreje Babiše za další populistickou nehoráznost,“ prohlásil o setkání českého expremiéra s prezidenty Maďarska a Srbska.

Institucí vzdorujících vládním tlakům v Maďarsku ubývá, přesto do salonku restaurace v centru Budapešti dorazila asi desítka hostů – novináři z nezávislých médií, politologové, podnikatelé, ekonomka, vysokoškolská profesorka mediálních studií a lidé z nevládních organizací. Zhruba dvě hodiny vysvětlovali, jak Orbán zabetonoval moc ve svých rukou, jaké konkrétní důsledky to pro ně má a jak se Česká republika může podobnému osudu vyhnout.

„Musíte od začátku dávat pozor na detaily. Orbán vybudoval v Maďarsku autokratický systém po drobných krůčcích. Je to jako puzzle složené z malých dílků, které samy o sobě nevypadají nebezpečně, ale celek, který tvoří, nebezpečný je,“ vysvětlil politolog Bulcsú Hunyadi z nezávislého think tanku Political Capital.

Mezi hosty byl i Zoltán Varga, jeden z posledních velkých hráčů v maďarských médiích, kteří se staví proti vládním tlakům. Je přesvědčen, že právě kvůli tomuto svému postoji čelí od listopadu vyšetřování finančního úřadu kvůli údajnému podezření ze zneužití evropských dotací.

„Dostávám výhrůžky a moje rodina taky,“ řekl Varga. Jeho stíhání vyvolalo v Maďarsku velkou pozornost.

„Je to velký útok na významného majitele médií, který byl dosud bez skandálů. Úplně nová úroveň. Není to jen běžná očerňovací kampaň. Je to vzkaz všem podnikatelům,“ řekla Deníku N mediální expertka Agnes Urbánová z Korvínovy univerzity, která se setkání s Pavlem také zúčastnila.

Kauza Nerudová provázela Pavla i v Maďarsku

Už cestou do Maďarska se Petr Pavel na Twitteru vrátil ke svému vyjádření pro Deník N, že si není jistý, zda by případně podpořil Danuši Nerudovou v druhém kole voleb proti Andreji Babišovi. Částečně tento výrok zmírnil, když napsal, že jeho „obava z toho, co by na Hradě představoval Andrej Babiš, je stále větší“. Po setkání v Budapešti pak Deníku N řekl, že Nerudovou podpoří, pokud

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější