Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cesta k ruskému úspěchu pořád existuje

Jedinou šancí na trvalý mír je porážka ruského imperialismu. Foto: Kremlin.ru
Jedinou šancí na trvalý mír je porážka ruského imperialismu. Foto: Kremlin.ru

Komentář Edwarda Lucase: Opatrná politika Spojených států povzbuzuje Kreml k větším represím doma a k zesílení teroru v zahraničí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Blíží se Vánoce, a hleďte na ten moderní zázrak. Zatímco my se chystáme slavit, životní podmínky v jedné vyspělé zemi se postupně zhoršují takovým způsobem, že by našim prarodičům připadaly nesnesitelně primitivní. Výpadky elektřiny, tepla, vody a kanalizace jsou přinejlepším vyčerpávající a ponižující. V horším případě jsou smrtící. Staří, nemocní, postižení a další zranitelní lidé tiše umírají na následky podchlazení, stresu a výpadků zdravotní péče. Přesto je morálka zatím – jakoby zázrakem – neotřesená. Ukrajina bojuje dál.

Úžas nad odolností Ukrajinců je upřímný, i když blahosklonně odtažitý. Především ale vede k samolibosti. Výsledky ruských teroristických útoků bychom mohli považovat za kolosální humanitární krizi. Velké bohaté země by mohly poslat tisíce energetiků, aby obnovili síť. Mohli bychom po celém světě shánět náhradní díly. A ještě užitečnější by bylo poskytnout další zbraně: protivzdušnou obranu, která by zabránila budoucím útokům, a tanky, které by Ukrajině poskytly rozhodující výhodu.

Jenže my to neudělali. Zima trvá jen pár měsíců. A oni jsou houževnatí. Zvládnou to. Ukrajina bude dál vyhrávat válku, ale pomalu. S upevňováním vojenské převahy se otevírají dveře k diplomatickému řešení. Zkušení západní vyjednavači získají za svou snahu Nobelovu cenu. Eskalaci se vyhneme, Rusku přistřihneme křidélka, Ukrajina přežije, a možná dokonce opět klesnou i ceny energií: krása střídá nádheru, ne?

Takhle zhruba Západ uvažuje o nejhorší válce v Evropě od roku 1945. Je to jak kruté, tak nebezpečné. Kruté, protože utrpení ukrajinského obyvatelstva (a desetitisíce padlých na bojišti) jsou jen vedlejší škody: něco, co musíme akceptovat na cestě k případnému příměří. Nebezpečné, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Joe Biden

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

USA

Vladimir Putin

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější