Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Snaha vymezit se, ale i riskantní krok, říkají odborníci o Pavlově váhavé podpoře pro Nerudovou

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Výroky Petra Pavla na adresu Danuše Nerudové mohou být snahou vymezit se vůči ostatním kandidátům, stejně tak ale může jít o vcelku riskantní krok či nepovedenou komunikaci. Myslí si to Deníkem N oslovení politologové. Generál ve výslužbě slova na adresu své konkurentky v prezidentských volbách později mírnil, podle odborníků to může být reakce na to, že je někteří voliči vnímají problematicky.

Pavel v tomto týdnu lavíroval ohledně podpory Danuše Nerudové v případě, že by se spolu s Andrejem Babišem probojovala do druhého kola prezidentských voleb. Mimo jiné podotkl, že by „ještě asi vážil“.

Po kritice, která se na bývalého náčelníka Generálního štábu snesla, o den později řekl, že pokud o bývalé rektorce nevyjdou najevo nové negativní informace, proti šéfovi hnutí ANO by ji podpořil.

Oznámení Nerudové, že ona by Pavla proti Babišovi ve druhém kole podpořila, pro Deník N označil za marketingový tah.

Politologovi Lubomíru Kopečkovi z Masarykovy univerzity v Brně dává určité Pavlovo vymezení se vůči jeho soupeřce v boji o Hrad smysl. Váhavá slova o podpoře Nerudové vnímá jako možný způsob, jak si Pavel může udržovat voliče, kteří mají blízko k současné opozici, ale i ty, kteří mají blízko k vládě Petra Fialy.

Jednoznačný adept pro druhé kolo

„Je opravdu rozkročený oběma nohama, a pokud poskytne podobné nejednoznačné vyjádření, tak se vlastně racionálně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější