Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajinu povede nezkušený Avatar Holoboroďko, nebo statný oligarcha. Rusko skřípe zuby a diví se

Ukrajinci se ihned po uzavření volebních místností začali připravovat na druhé kolo. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ukrajinci se ihned po uzavření volebních místností začali připravovat na druhé kolo. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Další revoluce na Ukrajině se odkládá. Julija Tymošenková přiznala porážku, i když obvinila prezidenta Petra Porošenka z podvodné kampaně. Své příznivce do ulic ale nepožene – soustředí se na následující kolo boje. Parlamentní volby, které se konají 27. října. Volební komise už sečetly téměř sto procent hlasů.

Ukrajinci půjdou opět k urnám 21. dubna. Druhé kolo bylo očekávané, protože ani jeden z devětatřiceti kandidátů neměl šanci získat přes 50 procent hlasů voličů. Nejblíže této metě byl komik a nováček v politice Volodymyr Zelenskyj, hlavní hrdina populárního seriálu Sluha lidu. Hlas mu dalo 30,2 procenta voličů.

I když mu sociologové vítězství předpovídali, na první tiskovce po vyhlášení předběžných výsledků působil jako omámený. Nedokázal odpovídat jasně na otázky žurnalistů, sám se snažil chaoticky vyvolávat další a další tazatele, aniž by vyslovil sdělení hodné vítěze prvního kola.

Nejčastější odpovědí bylo ujištění, že v nejbližších dnech konečně představí voličům svůj tým. Ten se totiž doposud skládá především z jeho televizních kolegů, kteří dost těžko budou moci řídit třeba ekonomické resorty.

Mnoho voličů, jejichž kandidáti do 2. kola neprošli, zřejmě 21. dubna k urnám nedorazí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Současný prezident za Zelenským zaostal o 2,69 milionu hlasů. S 15,9 procenty to sice na velké oslavy není, ale šanci ukázat, že pro Ukrajinu je lepší zkušený a protřelý oligarcha, který má již slušnou reputaci na Západě, než neznámý bavič, ještě má.

Nejlépe by Porošenko mohl předvést převahu ve veřejných duelech. V diskusích, ve kterých by padaly čistě politické a ekonomické otázky, na něž herec zvyklý řídit se přesným scénářem nebo improvizovat na lehká, chytlavá a neodborná témata, nebude znát odpověď.

Včera ale tuhle naději Porošenkovi Zelenského tým vzal. Herec se urazil, neboť ho hlava státu nazvala nejen showmanem, ale i „loutkou Kolomojského“ – nejslavnějšího oligarchy Ukrajiny, který podle médií financuje a řídí celou Zelenského kampaň. Debaty s Porošenkem se prý Zelenskyj zúčastní, pokud mu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ukrajinské prezidentské volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější