Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrněná divize NATO by ruské invazi na Ukrajinu zabránila, říká předseda výboru pro obranu britské Dolní sněmovny

Předseda výboru pro obranu v britské Dolní sněmovně Tobias Ellwood v květnu na konferenci v Estonsku. Foto: Arno Mikkor, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0
Předseda výboru pro obranu v britské Dolní sněmovně Tobias Ellwood v květnu na konferenci v Estonsku. Foto: Arno Mikkor, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

V roli předsedy výboru pro obranu v britské Dolní sněmovně patří Tobias Ellwood (56) k zastáncům co nejstriktnější linie vůči Moskvě. Ještě než se dala ruská vojska v noci na 24. února do pohybu, volal po tom, aby Severoatlantická aliance rozmístila na žádost Kyjeva na území Ukrajiny obrněnou divizi.

V obsáhlém rozhovoru s Deníkem N v sobě nezapře kariéru bývalého profesionálního vojáka. Na otázky odpovídá věcně, chvílemi úsečně, jako by plnil důležitý bojový úkol. A za chvíli spěchá za dalším.

V tónu jeho odpovědí je znát, že není svázán protokolem britské exekutivy a jeho názory se ne vždy překrývají s oficiální politikou britského kabinetu.

Jako příslušník Royal Green Jackets, pozemního pluku britské armády, se účastnil misí ve válce v Zálivu a v Bosně a Hercegovině. Po pěti letech, v roce 1996, pověsil uniformu profesionálního vojáka na hřebík (v hodnosti podplukovníka zůstává vojákem v záloze, nepřestává ale být aktivní), vrátil se na vysokou školu a začal pracovat jako rešeršista pro poslance Tima Kinga, tehdy už bývalého ministra obrany v kabinetech Margaret Thatcherové a Johna Majora.

Tobias Ellwood

Foto: britský parlament
  • Narodil se v New Yorku, kde rodiče pracovali při OSN.
  • Část mládí strávil s rodiči v západní Evropě, chodil do škol v Bonnu a ve Vídni; v té době také navštívil tehdejší Československo.
  • „Dobře si na ty cesty za železnou oponu pamatuji,“ říká. V paměti se mu prý vybavují obrněná vozidla střežící tehdy východní stranu hranice.

Od roku 2005 zastupuje v parlamentu volební obvod Bournemouth East (na jihoanglickém pobřeží), v referendu v roce 2016 hlasoval pro setrvání země v Evropské unii. Pod premiérkou Theresou Mayovou zastával dva roky funkci náměstka ministra obrany. Po její rezignaci a nástupu Borise Johnsona se vrátil z exekutivního výsluní do zadních lavic parlamentu.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Jak podle něj mohla současné ruské válce zabránit přítomnost vojáků NATO na Ukrajině.
  • Jestli by Západ měl Ukrajině dovolit s jeho zbraněmi útočit i na cíle hluboko v ruském vnitrozemí.
  • Jakou konkrétní vojenskou pomoc dnes Ukrajina potřebuje.
  • Proč navrhuje, aby vláda vrátila společnost do režimu studené války.

V polovině února jste volal po tom, aby Severoatlantická aliance vyslala na Ukrajinu vojáky. Když se s odstupem ohlédnete, ochránila by divize NATO na ukrajinském území její územní celistvost a zabránila ruské invazi?

Ale ano. Na sto procent. Putin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější