Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trucprimátor v Praze, červený koberec pro ODS v Brně. Piráti riskují ztroskotání

Pirátský lídr v Praze a primátor metropole Zdeněk Hřib. Foto: ČTK
Pirátský lídr v Praze a primátor metropole Zdeněk Hřib. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Piráti se pustili do drancování kořisti dobyté v komunálních volbách s elánem, který vzal řeč i mnohem ostřílenějším mořským vlkům. Jenže nikomu nefouká vítr do plachet pořád a pirátská loď může jít ke dnu stejně rychle jako plavidla, která do hlubin poslala ona sama.

U Pirátů se odvaha předpokládá – koneckonců, spousta z nás kdysi po tomto povolání toužila právě kvůli dráždivé příchuti nebezpečí. Ale posádky, které pod černou vlajkou dobyly podstatný díl kořisti z přepadené fregaty Praha a menší, ale stále lukrativní lup z parníku Brno, jí možná dávají najevo až moc.

V Praze si Piráti na mnohem zkušenějších kandidátech vyvzdorovali primátorský řetěz, v Brně se stali jazýčkem vah, na nichž se stejná kořist nejen překlopila od vítězného hnutí ANO k druhé ODS, ale které vítěze voleb úplně vyřadily ze hry.

Oba tahy jsou legitimní a nelze jim vytknout žádné obcházení běžných demokratických pravidel. V Praze Piráti skončili za ODS druzí, jejich koaliční partneři – Praha sobě a Spojené síly pro Prahu – měli výsledek o něco horší. Pirátský nárok na post primátora tak není neodůvodněný.

I v Brně mají Piráti naprosté právo podpořit koalici vedenou ODS. Z jejich pohledu má jasnou výhodu – občanským demokratům spolu s KDU-ČSL a ČSSD chybí přesně jeden zastupitel k nadpoloviční většině. Pokud se k nim Piráti přidají, budou členy koalice, která na nich bude záviset. To je jistě mocensky vděčnější pozice než opoziční lavice, v nichž by Piráti zakotvili, pokud by zůstalo u původního plánu – spolupráce vítězného ANO s ODS.

Až potud je situace při pohledu ze strážního koše jasná a přehledná. Jenže v podpalubí to může brzy začít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější