Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covidová tragédie v Číně jako důkaz, že vláda selhala. Z pultů mizejí broskve nesmrtelnosti

Ještě minulý měsíc hlásala vláda, že covid je smrtelně nebezpečná nemoc. Mnoho Číňanů se nákazy stále velmi bojí – snímek z prosincových ulic Pekingu. Foto: Andy Wong, AP/ČTK
Ještě minulý měsíc hlásala vláda, že covid je smrtelně nebezpečná nemoc. Mnoho Číňanů se nákazy stále velmi bojí – snímek z prosincových ulic Pekingu. Foto: Andy Wong, AP/ČTK

Při čtení těch zpráv má člověk málem pocit, že vystoupil ze stroje času: miliony nakažených, zahlcené nemocnice, přeplněné márnice i krematoria. Ale píše se prosinec 2022 – jenže v Číně. Na zemi tvrdě udeřil covid. A ukazuje, že vláda od roku 2020 mrhala silami.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zdravotníci pospíchají nemocniční chodbou, mezi nimi lehátko s pacientem a nad lehátkem kyslíková bomba, kterou jeden z nich drží jen tak v rukách. Doteď čekali v sanitce na nemocničním parkovišti, ale déle už čekat nemohou – pacientovi je 84 let, nedokáže sám dýchat a jeho stav se prudce zhoršil.

Od chvíle, kdy s ním sanitka vjela do areálu pekingské univerzitní nemocnice Tung-fang, uplynuly už skoro tři hodiny. A další drahocenný čas utíkal už předtím, když se pacientova manželka i jejich syn pokoušeli dovolat na věčně obsazenou tísňovou linku 120. Když se jim to konečně podařilo, měli aspoň v něčem štěstí; sanitka zvládla dorazit už za nějakých deset minut a za dalších deset už starého pána odvážela do zmíněné nemocnice.

Tung-fang není žádná malá předměstská klinika, v Pekingu má pověst prvotřídního zařízení. A navíc leží jen něco málo přes půl kilometru od pacientova bytu, takže se vše zdálo být na dobré cestě.

Jenže když tam kolem půlnoci dorazil i pacientův syn, zjistil, že otce stále nepřevezli na pokoj. A nejen to: dokonce nebyl ani pod střechou nemocnice; místo toho ho při životě udržoval kyslík, který mu podávali přímo v sanitce venku na parkovišti. Nemocnici prý došla volná lůžka na JIP i lahve s kyslíkem.

Uběhla další hodina a

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější