Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Megalomanský Avatar 2: překrásná, ale naivní vyprávěnka o zlotřilém lidstvu a moudrých modrých bytostech

Avatar: The Way of Water - návrat megalomanského snu Jamese Camerona. Foto: Falcon
Avatar: The Way of Water – návrat megalomanského snu Jamese Camerona. Foto: Falcon

Středeční podvečer na pražské Floře. Od multikina v místním obchodním centru se vine dlouhá fronta, věc zde v poslední době nevídaná. Dnes je první den, kdy je v Česku k vidění nový Avatar. Cameronův megalomanský opus má šanci ovládnout předvánoční i vánoční kina, i když řadu natěšených diváků může zklamat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do českých kin sice film Avatar: The Way of Water oficiálně vstupuje až ve čtvrtek (a do amerických až v pátek), multikina po celé republice jej ale uvádějí právě už od středečního večera – v předtuše toho, že jim Avatar pomůže zahojit rány utržené v covidovém i pocovidovém provozu.

A vypadá to, že ano. První dnešní projekce v sále Imax v 18 hodin je už nějakou dobu beznadějně vyprodaná, na obrazovce počítače v pokladně multikina je sál zaplněn pouze červenými, tedy obsazenými sedadly. Na další projekce v Imaxu v nejbližších dnech zbývá už jen pár lístků na horších místech po stranách.

„Ale můžete jít na Avatara za hodinu, jen to bude v 3D HFR. Je to rychlejší a plynulejší, jako počítačová hra,“ vysvětluje pokladní kina laicky vysokou snímkovou frekvenci HFR zvyšující kvalitu obrazu vyšším počtem promítaných snímků za sekundu.

I když v kině zbývají volná místa v předních řadách, sál je neobvykle nabitý, zvláště v kontextu posledních měsíců, v nichž se diváci do kin příliš nehrnuli. U pokladny potkávám kamaráda, který kupuje lístek na Spielbergovy Fabelmanovy do téměř prázdného vedlejšího sálu, v němž na displeji počítače svítí jen zelená, tedy volná sedadla.

V sále, kde už za chvíli začne projekce Avatara, je oproti tomu plno, vzduchem létá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější