Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do kin vstoupil vítězný film letošní Jihlavy Kaprkód: Opera o hudbě, komunismu, hravosti, řece a zapomnění

Skladatel Jan Kapr (1914–1988). Foto: Mindset Pictures
Skladatel Jan Kapr (1914–1988). Foto: Mindset Pictures

Do kin přichází film Kaprkód, vítězný snímek jihlavského festivalu. Invenčním způsobem vykračuje z mezí tradičně chápaného dokumentaristického portrétu. „Dokumentární opera“ režisérky Lucie Králové je daleko víc imprese a smyslová zkušenost než informativní slovníkové heslo.

Dokumentární film a opera jsou žánry v něčem až protikladné, zdánlivě nespojitelné. Od prvního se očekává zobrazení nepřikrašlované skutečnosti, při vší možné stylizaci by měl být omezený dokumentovanou realitou. Opera je oproti tomu přiznaně a často velkolepě umělá.

Film Kaprkód režisérky Lucie Králové, vítězný snímek soutěže českých dokumentů na letošním festivalu v Jihlavě, se dokumentární zpěvohrou snaží být – je plný hudby a výrazným způsobem se v něm pracuje se zvukem. Vypráví o muži, po kterém zůstaly především zvuky – nahrávky a partitury – a který jednu dobu experimentoval s hudbou coby šifrou.

Také proto se film o něm jmenuje Kaprkód. A možná i proto, že jeho hlavní hrdina Jan Kapr se zjevně velmi dobře cítil ve vodě, rozhodně se při koupeli v řece rád

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Film

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější