Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: CNN se spojuje s Primou, boj o mediální rady a Zeman si analyzuje trestní stíhání

Dnes jsme rozhodně nezaháleli a přinesli jsme rozhovor se zvolenou slovenskou prezidentkou i papežským velvyslancem v Česku. Sledovali jsme napětí v pražské i vládní koalici. No a z kategorie „nečekané radosti“ je zpráva, že CNN bude spolupracovat s TV Prima. Události dne sesbíral a okomentoval Jan Tvrdoň.

Sociální demokraté jsou naštvaní na hnutí ANO. Mezi koaličními partnery to v minulých týdnech jiskří nejen kvůli sporu o rodičovský příspěvek. ČSSD nově vadí, že poslanci vyslali do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ladislava Jakla, bývalého spolupracovníka Václava Klause a nominanda SPD a neúspěšného kandidáta za toto hnutí do Senátu.

Jakl je posledním z řady úspěšných uchazečů o členství v mediálních radách, který má (eufemisticky řečeno) rezervovaný postoj k veřejnoprávním médiím. S kolegou Janem Wirnitzerem jsme se podívali právě na mediální rady i na to, zda může být nezávislost médií ohrožena.

Miloš Zeman chce vědět, zda jde v Česku objednat trestní stíhání. Lukáš Prchal zjistil, že Zeman zaúkoloval svou poradkyni a bývalou ministryni spravedlnosti v prezidentské Rusnokově vládě Marii Benešovou, která pro něj tuto věc analyzovala. Krátká verze podle Benešové: prý to jde. Celkem zajímavé ovšem je, že své výstupy Benešová opírá o kauzu, která není doposud uzavřena, respektive v níž je osobně angažovaná.

„Nejdůležitější je, aby byl kladen zásadní důraz na výpovědi obětí. Důležitá je především jejich ochrana, nikoliv ochrana církve. To je také jedna z věcí, která byla v minulosti kritizována. Chránila se především církev, ne oběti,“ říká v rozhovoru s Prokopem Vodrážkou papežský nuncius Charles Daniel Balvo.

Pražská koalice se hádá. Poněkud netradičně se do sebe pustily špičky pražské politiky Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil. Opozice vytahovala popcorn, my jsme vytáhli telefony a obvolali všechny zúčastněné. Spor, který začal návrhem Pirátů na monitorování prázdných bytů skrz hlášení o spotřebě elektřiny, se má mezi stále ještě partnery z pražského magistrátu řešit v pátek.

Slováci mají novou prezidentku. Zuzana Čaputová ovládla víkendové druhé kolo voleb a na pět let bude hlavou státu. Čaputová poskytla rozhovor našim slovenským kolegům z Denníku N. Vrací se v něm k předvolební kampani, popisuje ale i kroky, které ji ve funkci čekají.

Ministerstvo sociálních věcí německé spolkové země Hesensko Deníku N potvrdilo, že pět z 94 dosud žijících příjemců německých válečných penzí v České republice skutečně sloužilo ve Waffen‑SS. Další tři jsou vdovy po příslušnících těchto jednotek. Hodně zajímavé.

Ještě telegraficky z naší dnešní produkce: bývalý demokratický viceprezident Joe Biden je obviňován z nevhodného chování, Rumunsko stíhá bývalou elitní prokurátorku, Airbnb nabízí Praze výběr poplatku za ubytování a v Česku je nedostatek vakcíny proti spalničkám.

Pro dnešek si dovolím ještě jednu krátkou pozvánku. Už 11. dubna od 18:00 bude debata s Petrem Koubským z Deníku N ve Fryčově knihkupectví v Liberci. Koho zajímají věda, technologie, média a internet, je to ideální příležitost pro osobní setkání. A věřte mi, že potkat s Petrem se chcete!

Komerční sdělení

124 projekcí, 5 soutěžních kategorií, 10 nesoutěžních sekcí, autorská čtení, venkovní silent kino s maratony nových seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla, DJs, koncerty. 32. ročník festivalu Finále Plzeň začíná už 11. dubna.

Zítra v tištěném Deníku N:

  • Reportáž z nejtěžších věznic
  • Zavede se ve školách nový předmět psychosociální výchova?
  • Výročí „bakteriologického Černobylu“
  • a spousta dalšího…

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější