Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jako advokátka jsem sloužila všem klientům, jejich hodnotový svět mě nezajímal. I teď jsem ve službě lidem celé této země, říká Čaputová

Zuzana Čaputová během sčítání výsledků. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Zuzana Čaputová během sčítání výsledků. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

K útokům, které utržila během volební kampaně, se nechce vracet. „Neponesu si do výkonu politiky a svého mandátu osobní zranění,“ říká. A představuje si, že jako prezidentka zůstane bydlet v Pezinku a i přes dopravní zácpy bude do Bratislavy dojíždět. Prý se to dá řešit dřívější, nebo pozdější cestou do práce. „Anebo prostě budu muset absolvovat to, co všichni ostatní – počkat si v zácpách,“ domnívá se dva a půl měsíce před nástupem do úřadu v rozhovoru s Denníkem N.

Do prezidentského paláce si zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vezme šéfa své úspěšné volební kampaně Martina Burgra. A říká, že jí ke zvolení gratuloval například i francouzský prezident Emmanuel Macron, ale jeho esemeska se někde ztratila.

O víkendu se šířily dohady, jestli se vám pokoušel s gratulací dovolat francouzský prezident Emmanuel Macron. Tak jak to bylo? Podařilo se mu to?

Prý bych od něj měla mít v mobilu zprávu, ale řeknu upřímně, že jsem ji zatím nenašla. Mám ve schránce množství zpráv, už jsem se to i snažila projít. Ale mám informaci, že zpráva byla odeslaná, jen zatím nedorazila (smích). Naše týmy však už komunikují.

Tak snad se najde. Mimochodem, v kampani jste říkala, že o Francii uvažujete jako o druhé zahraniční návštěvě po České republice. V prezidentské kanceláři víceméně čekají na vaše představy. Už víte, co jim zadáte?

Je to jedna z možností, ale podobně i Německo. Země západní Evropy jsou naším důležitým partnerem i vzhledem k ekonomickému kontextu. Je velmi pravděpodobné, že bych tímto směrem mohla plánovat své další cesty, ale samozřejmě budu uvažovat i o sousedních zemích v rámci Visegrádské čtyřky.

Zvolením prezidentkou se váš život změnil prakticky z hodiny na hodinu, už víme, že máte státní ochranku. Prezidentu Kiskovi například po zvolení zakázali pilotovat jeho letadlo i řídit automobil. Přibyly do vašeho života podobné novinky?

Pro mě byla v tomto ohledu prvním tréninkem soukromá ochranka, kterou jsem měla už v průběhu kampaně. To byla první změna, kterou jsem si prošla. Je pravda, že už nemůžu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější