Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (293. den): U Bachmutu může smrt přijít kdykoli a zranění je vykoupením

Jeden z ruských tanků utopených při invazi na Ukrajinu. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny
Jeden z ruských tanků utopených při invazi na Ukrajinu. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny
  • Jak vypadají nejtěžší bitvy očima ukrajinského vojáka.
  • Bránou do Bachmutu je Opytne.
  • Ukrajina je jen kousek od dodání Patriotů. Jaký je zbytek seznamu přání?
  • Někteří Rusové se pomalu učí počítat. Nesedí jim čísla u HIMARS.
  • Mapa dne – Bachmut a Opytne.
  • Videa dne – ukrajinské bláto je specifická věc; ukrajinští vojáci na dálku popichují Oděsany, kteří jsou nespokojeni s tím, že nemají elektřinu.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 13. prosince. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Jak vypadají nejtěžší boje očima ukrajinského vojáka. Zničená krajina zbavená barev, z níž zbylo jen všudypřítomné šedé bláto – tak vypadá okolí ukrajinského města Bachmut, jak ho popsal deník Kiyv Independent.

Článek, který vydali ve středu večer, přináší depresivní pohled na průběh bojů z ukrajinské strany.

Všeobecně se ví, že v okolí Bachmutu je nejaktivnější soukromá armáda Jevgenije Prigožina, známá jako Vagnerovci. Právě oni verbují bojovníky ve věznicích. Opakovaně se objevují svědectví, která jsou zmíněna i v tomto textu, že nevycvičení vězni útočí v první vlně, a proto mají velmi těžké ztráty. Teprve po nich se prý do oslabené obrany vydávají kvalitnější jednotky.

Navzdory velkým ztrátám, které taková taktika přináší, podle listu Kyiv Independent realitě příliš neodpovídá obraz, že se ruská ofenziva bez efektu topí ve vlastní krvi.

Autor článku mluvil s příslušníkem jedné z jednotek bojujících ve městě, který se zotavoval ze zranění někde na západní Ukrajině. Představil ho pouze křestním jménem Ivan, aby neprozradil jeho totožnost. Slabinou článku je skutečnost, že text je založen především na svědectví jednoho člověka, protože může být ovlivněn špatnou osobní zkušeností. Nicméně signálů o špatné situaci vojáků v Bachmutu je tolik, že tento popis lze považovat za věrohodný.

„Víte, že každý den může být poslední,“ říká Ivan a pokračuje: „Chápete, že můžete kdykoli zemřít, a můžete považovat za štěstí, když vás zraní a přesunou z bojiště.“ Sám byl zraněn ruskou minometnou střelou.

Rusové v Bachmutu opakují taktiku, kterou použili u Severodonecku a Lysyčansku – snaží se obránce zahltit dělostřeleckou palbou a oslabit je natolik, že ustoupí. Rozdíl je v tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější