Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Chybující vnitro a ještě více chybující Janeček

Hlavně, abyste mě viděli. Z prezidentské kampaně Karla Janečka, která zřejmě proběhne jen v metaversu. Foto: ČTK
Hlavně, abyste mě viděli. Z prezidentské kampaně Karla Janečka, která zřejmě proběhne jen v metaversu. Foto: ČTK

Nejvyšší správní soud vystavil zřejmě definitivní stopku prezidentským kandidaturám Karla Janečka a Denisy Rohanové. Unijní státy se zase s europarlamentem shodly na tom, že EU fakticky zavede stopku na dovoz zboží, jehož výroba silně zatěžuje přírodu.

Hlavní události dnešního dne vybral a okomentoval Jan Úšela.

Soud vs. vnitro 1:0

Stále platí, že prezidentských voleb se zúčastní devět kandidátů. Jejich složení se ale po dnešku mírně změnilo. Z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) z prezidentského klání vypadla Denisa Rohanová, vrátil se do něj naopak Karel Diviš, zatímco další podnikatel Karel Janeček ostrouhal.

Zmíněné trio mělo nebo má preference na bodu mrazu. I tak je ale dnešní verdikt soudu důležitý. Ukazuje totiž, že žijeme v právním státě, kde se má postupovat podle pravidel.

Dosud zcela neznámá Rohanová loni na prvního apríla oznámila, že se chce stát prezidentkou. O žert přitom nešlo. Šéfka České asociace povinných, jež pomáhá lidem v dluzích, si těsně před dovršením mandátů předešlých poslanců zašla do Sněmovny a posbírala tam 19 autogramů, které ji měly kvalifikovat pro účast v prezidentských volbách.

Nic naplat, že se Rohanové upsali i zákonodárci ČSSD nebo KSČM, kteří dnes už v poslaneckých lavicích nesedí. Ministerstvo vnitra uznalo, že na datu podpisu zase tak nesejde, a neznámou kandidátku do voleb pustilo. Až nyní po vznesení námitky senátorů soud rozhodl, že si má Rohanová přestat ze státu dělat dobrý den.

Soudce Tomáš Langášek ostatně upozornil na zjevnou absurditu: představte si, že by nějaký uchazeč od zákonodárců posbíral dostatek podpisů a pak se rozhodl kandidovat třeba až 10 nebo 15 let poté. Kdyby Nejvyšší správní soud nyní Rohanovou z voleb nevyloučil, právě takový scénář mohl v budoucnu následovat.

I v případě Karla Diviše vnitro chybovalo. Jenže přesně naopak. Někdejší televizní sporťák a dnešní ajťák Diviš má pro volby zelenou, i když byla jeho kandidatura dříve zamítnuta. Podle vnitra podnikatel jako občanský kandidát neposbíral potřebných 50 tisíc podpisů. Soud ale po kontrole petičních archů přišel na to, že Diviš nutnou hranici o pouhých sedm podpisů překonal.

„Došlo k nesprávnému rozpoznání automatického textu,“ vysvětlil soudce Radan Malík. Systém například rok narození 1986 zaměnil za rok 1989 nebo špatně identifikoval některá jména. „Toto pochybení pak (ministerstvo) zcela nepochopitelně neopravilo ani při manuální kontrole,“ dodal soudce.

Několik podpisů vnitro neoprávněně neuznalo ani Karlu Janečkovi, který si na vyřazení z voleb u soudu stěžoval stejně jako Diviš. Excentrický miliardář se ale ani tak novým českým prezidentem zřejmě nestane.

„Ministerstvo se dopustilo chyb, ale stále větší chybovost je na straně pořizovatele petice,“ konstatoval soudce Ivo Pospíšil. Podnikatelovi sběrači s petičními archy manipulovali a podepisovali na ně například smyšlené lidi.

Janeček s Rohanovou chtějí nynější verdikt zvrátit u Ústavního soudu, na což mají pochopitelně právo. Věřme nicméně, že i tam budou zástupci justice podobně soudní jako jejich kolegové z NSS.


Špinavému zboží vstup zakázán

Trochu neprávem dnes bez povšimnutí proletěla zpráva o dohodě na schválení takzvaného uhlíkového cla, na jehož uvalení se shodlo Česko coby předsednický stát Rady EU se zástupci europarlamentu. Přitom půjde o opatření, ze kterého může rupnout cévka leckterému kritikovi unijní zelené politiky. O co jde?

Evropa si požadavky zelené modernizace jen odrovná průmysl, který přestane být vůči Asii nebo Americe konkurenceschopný, tvrdí oponenti Green Dealu. Evropané si pak podle nich raději budou kupovat zboží z míst, kde na ochranu klimatu nehledí, protože tak ušetří. Odpovědí na zmíněné výtky je právě uhlíkové clo, které ještě musí oficiálně stvrdit členské země a Evropský parlament.

Dovozci vybraného zboží do Evropy budou muset nově platit speciální přirážku, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější