Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběhy obyčejného šílenství po 20 letech: Ivan Trojan hraje v Dejvickém divadle padesátníka v krizi

Martin Myšička a Ivan Trojan ve Fifty. Foto: Hynek Glos
Martin Myšička a Ivan Trojan ve Fifty. Foto: Hynek Glos

Petr Zelenka uvedl v Dejvickém divadle autorskou inscenaci Fifty, volně navazující na jeho před lety tamtéž inscenované Příběhy obyčejného šílenství.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Petr Zelenka se v devadesátých letech proslavil jako filmový režisér a scenárista, od přelomu tisíciletí se však paralelně prosazuje i jako divadelník. Po více než dvaceti letech od průlomových Příběhů obyčejného šílenství přišel s inscenací Fifty, která na jeho divadelní debut velmi volně navazuje.

Příběhy obyčejného šílenství byly groteskním pohledem na vykloubený svět tehdejších třicátníků; nová inscenace nese výmluvnou číslovku dokonce přímo v titulu.

Ústředním hrdinou je padesátník David, úspěšný architekt, jenž ovšem neprochází zrovna úspěšným životním obdobím: má za sebou dramatický rozvod, přišel o peníze, hodlá se rozejít se svou novou přítelkyní, nic ho nebaví a stále víc jej otravuje, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější