Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obyvatelka Prahy 1 vyhrála boj s pronajímateli Airbnb, stavební úřad jim nařídil ukončení činnosti

Ilustrační foto: Wikimedia Commons
Ilustrační foto: Wikimedia Commons

Hluk, nepořádek nebo ničení majetku. To vše jsou obyvatelé Prahy 1 nuceni zažívat kvůli některým turistům, kteří se v domech ubytovávají skrze platformu Airbnb. Byty, ve kterých pobývají, jsou navíc často pronajímány ilegálně, protože jsou využívány pro jiné účely, než pro které byly zkolaudovány. Právě díky této skutečnosti uspěla jedna z obyvatelek první městské části se svou stížností.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Paní Zuzana (z důvodu zachování anonymity jsme její jméno pozměnili) se s problematikou krátkodobých pronájmů potýká dlouhodobě. Bydlí v domě, kde jsou k těmto účelům využívány dva byty. Oba jsou provozovány firmami, které mají po Praze desítky stejně fungujících bytů.

Zuzana se s hlučnými turisty podle svých slov setkává denně.

„Nakoupí si alkohol v supermarketu, popíjejí v bytě. Tam mají zakázáno kouřit, tak chodí před dům. V počtu šest až osm lidí každou čtvrthodinu projdou domem, řvou, kopou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bydlení

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější