Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pražský lídr STAN: Bendův vyjednávací majstrštyk je koalice s ANO. Co k tomu říct víc?

Petr Hlaváček, STAN. Foto: Adam Hecl, Deník N
Petr Hlaváček, STAN. Foto: Adam Hecl, Deník N

Praha bude mít ve čtvrtek pravděpodobně nové vedení. Po krachu jednání mezi vítězným Spolu, Piráty a Starosty se očekává, že vznikne dočasná vláda Bohuslava Svobody podporovaná hnutím ANO. Lídr pražských Starostů Petr Hlaváček považuje za důvod nezdaru vyjednávání neochotu Spolu udělat férovou nabídku. Spojení s Babišovým hnutím je podle něj „nevhodné a nezdravé“.

Na co se v rozhovoru ptáme?

  • Proč zkrachovala jednání v Praze?
  • Jak moc se končící primátor Hřib za Piráty podílel na neúspěchu jednání?
  • Proč STAN nechce do koalice s ANO?

Minulý týden zkrachovala, alespoň dočasně, jednání o možnosti vzniku koalice stran na vládním půdorysu. Proč to podle vás nevyšlo?

Ten převládající narativ ve veřejném prostoru je, že za to může arogantní (primátor a lídr Pirátů Zdeněk) Hřib…

Podle vás to tak není?

Je to kategorie při vzniku divadelní hry, kterou známe pod názvem „osoby a obsazení“. Jenže před tím samotným hraním je dramaturgie, režie, předloha… A to je důležité. Jistě se dá hercem velký kus zabít, i když je to spíš výjimka. A já si myslím, že základem krachu je diskuse o spravedlivém rozložení v radě.

Jinými slovy: krach nastal, protože jste chtěli hrát v radě důstojnou roli.

Přesně tak. Ta je daná procenty a mandáty. A situace je specifická tím, jak je vítězství Spolu velmi, velmi těsné. Není takové, jaké si ho představovali. Spolu má devatenáct, součet Pirátů a Starostů je osmnáct.

Jinými slovy: máte téměř vyrovnané síly v radě na počty mandátů.

Velmi podobné. Když se podíváte na procenta, je to mírně ve prospěch Pirátů a STAN. A to ve standardní demokracii směřuje k jednání. Spolu v teorii i praxi pracuje s převahou, která je daná jejich spojením s ANO. To na těch dvou zastupitelstvech několikrát jasně doložili, protože svoje návrhy prohlasovali převážně s ANO.

Svou silnější pozici tedy zakládají kromě jiného na tom, že vás vlastně nepotřebují, protože mohou složit koalici jinde.

Oni nás potřebují a nepotřebují. Jejich magické

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Praha

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější