Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hra o Ústavní soud: kdo v Senátu zvedal jméno vlivné advokátky a sestry exministra Němce

Prezident Miloš Zeman ještě může zasáhnout do složení Ústavního soudu. O této instituci se ale mluví i v Senátu. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman ještě může zasáhnout do složení Ústavního soudu. O této instituci se ale mluví i v Senátu. Foto: ČTK

Někteří vlivní politici podle informací Deníku N řešili se senátory možné angažmá advokátky Jany Tlapák Navrátilové – sestry exministra Pavla Němce – v Ústavním soudu. Prezident zatím s vlivnou pražskou právničkou nepočítá, jeho okolí mu o této možnosti dosud ani neřeklo, přestože poradce Martin Nejedlý se s Němcem léta zná. Zeman se tak minulý týden rozhodl, že by jeho novým kandidátem do Ústavního soudu mohl být bývalý děkan brněnských práv.

Prezident Miloš Zeman nevzdává snahu o doplnění uvolněného místa v Ústavním soudu. Jak zjistil Deník N, horkým favoritem je právník Jan Svatoň, který v letech 2001 až 2007 vedl Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. V právnických i politických kruzích se však objevilo i další jméno: někteří senátoři jako možnou kandidátku zmiňovali také advokátku Janu Tlapák Navrátilovou, která působí na pražské právnické fakultě, jak už upozornil týdeník Respekt.

Navrátilová je sestrou exministra spravedlnosti Pavla Němce, s nímž vlastní Advokátní kancelář Němec, Bláha & Navrátilová. Němec je známý svými vazbami nejen na vlivné politiky, ale i podnikatele. Jeho jméno se objevilo i v kauze Dozimetr: podle policie zajišťoval skupině zlínského byznysmena Michala Redla šifrované telefony.

Jméno této advokátky se řešilo v senátorském klubu ODS, kde ji podpořil poslanec

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější