Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Jen nový soudce, nebo i předseda? Zeman chce ještě zabojovat o Ústavní soud

Miloš Zeman by rád ještě promluvil do složení a možná i vedení Ústavního soudu. Foto: ČTK
Miloš Zeman by rád ještě promluvil do složení a možná i vedení Ústavního soudu. Foto: ČTK

Miloš Zeman by rád těsně před koncem mandátu promluvil do složení i vedení Ústavního soudu. To pacienti, kteří budou potřebovat zubaře, možná nebudou moct promluvit vůbec. Nejen kvůli bolesti zubů, ale i šokem z účtenky. Stále více stomatologů totiž rozvazuje smlouvy s pojišťovnami a chtějí platit na dřevo.

Hlavní události dnešního dne vybral a okomentoval Jan Moláček s přispěním Ivy Bezděkové.

Zeman má v politickém diáři ještě Ústavní soud

Jedno z posledních bojišť, na kterém si zkusí své zbylé politické síly končící hlava státu, bude Ústavní soud. Miloš Zeman podle zjištění Deníku N zvažuje, že by Senátu na post ústavního soudce navrhl někdejšího děkana brněnské Právnické fakulty Jana Svatoně.

Senátoři přitom Zemanova předchozího kandidáta – rovněž brněnského právníka Pavla Poledníka – odmítli. A lze očekávat, že tentokrát budou k návrhu přistupovat zvlášť obezřetně.

Proč? Ze dvou důvodů. Zaprvé prezident v březnu skončí ve funkci a už na konci ledna budeme znát jméno jeho nástupce nebo nástupkyně. Slušelo by se nedělat v závěru druhého funkčního období žádná zásadní rozhodnutí, která nejsou neodkladná. A to jmenování nového soudce není.

Druhý důvod je ještě zásadnější –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější