Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Padesát čárek v ulici Pylypa Orlyka. Reportáž z Chersonu, kde Rusové mučili lidi

Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

V jedné ze tří mučíren, kde ruští vojáci během okupace týrali ukrajinské obyvatele Chersonu, strávíme jen chvíli. Na rozdíl od několika desítek Ukrajinců, kteří byli vězněni několik dní, týdnů, nebo dokonce měsíců, píšou reportéři Denníku N v reportáži o příchodu „ruského světa“ do Chersonu.

Jsme v podzemí, je tady tma a zima. Nefunguje elektřina ani topení. Nacházíme se pod domem v centru Chersonu v ulici Pylypa Orlyka 15 na pravém břehu Dněpru. Z levé strany řeky střílejí ruští vojáci z minometů a odstřelovacích pušek. Před měsícem se potupně stáhli, město tedy nyní terorizují alespoň takto.

Děsivý život prokurátora Manka

Ulicí se pravidelně ozývají výbuchy, ať už je den, nebo noc. Prokurátor Jaroslav Manko nám ukazuje podzemní prostory domu číslo 15. Až do války nikdy neviděl tak děsivé místo. On a jeho kolegové nyní pracují dohromady sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. Jsou tak zahlceni podezřeními na válečné zločiny, že nemají čas věnovat se ničemu jinému než jim.

Ukrajinský prokurátor Jaroslav Manko. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Když ruský prezident Putin v únoru oznámil, že začíná „speciální vojenskou operaci“, vysvětloval to tím, že chce chránit ruskojazyčné obyvatelstvo na Ukrajině.

Teď jsme svědky toho, jak se to odehrálo v Chersonu, kde místní prokuratura shromažďuje důkazy například i o tom, jak unesení Ukrajinci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější