Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Orion bezpečně přistál v Pacifiku. NASA má za sebou klíčový krok k návratu lidí na Měsíc

Orion na třech padácích se dotkl mořské hladiny. Foto: NASA TV
Orion na třech padácích se dotkl mořské hladiny. Foto: NASA TV

Poslední napínavá část mise Artemis I je za námi. Kosmická loď Orion, která několikrát obletěla Měsíc, se úspěšně vrátila domů. Přistála na hladině moře poblíž severomexického pobřeží v 18:40 našeho času.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Přistání každé kosmické lodi na Zemi je napínavá a nebezpečná záležitost – riziková stejně jako její start. Blízkost planety a její atmosféra jsou z hlediska vesmírných letů velmi nebezpečným prostředím.

Orion se od Měsíce nevyhnutelně vracel velmi rychle, jak to diktují zákony nebeské mechaniky. Do horních vrstev atmosféry vstoupil rychlostí kolem 40 tisíc kilometrů za hodinu. Ochranný štít se přitom třením rozžhavil na 2800 stupňů Celsia. Kosmická loď tedy při přistání zvenčí hoří, je obalena plameny. Sebemenší nedokonalost pláště by ji zničila.

Orion však touto kritickou fází prošel hladce. Ochranný štít o průměru pět metrů – největší, jaký se kdy při kosmických letech použil –, prokázal, že funguje podle očekávání. Kosmická loď v posledních několika minutách letu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Artemis

USA

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější