Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ježíškovské last minute tipy: Čtyři dětské knihy, které děti něco naučí a rodiče potěší

Viktor & Biktop. Foto: Meander
Viktor & Biktop. Foto: Meander

I dětské knihy mohou mít ambici nejen pobavit, ale rovněž nenásilně vzdělat. Jak dětem vysvětlit těžké téma druhé světové války, šikanu nebo osudy ukrajinských uprchlíků? A jak jim vysvětlit, že stojí za to jít do školky? Inspirujte se při vánočních nákupech knihami Viktor & Biktop, Jsem Vincent a nebojím se, Sibiřské haiku a Ani za nic!

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Viktor & Biktop

Michal Šanda, ilustrace David Dolenský a děti, Meander 2022

Jak dětem vysvětlit válku, už letos ukázala kniha Válka, která změnila Rondo. Teď přichází domácí titul, který zpracovává související téma, jež je ale také dětem mnohem bližší.

Do mnoha tříd letos přibyl nějaký nový ukrajinský spolužák. Děti ukrajinských uprchlíků mají za sebou často strastiplnou cestu a v kolektivu třídy se i vinou neznalosti jazyka mohou cítit zmateně a odstrčeně. Útlá novinka Viktor & Biktop (druhé jméno je ukrajinsky přepsaný Viktor) může jejich českým spolužákům ukázat, jak k sobě najít cestu.

Viktor a Biktop z nové knihy nakladatelství Meander se sejdou v jedné lavici. Český Viktor chce být popelářem, ten ukrajinský malířem. Díky jeho kresbám se také kluci dorozumívají. Malí čtenáři jsou při čtení jejich krátkého dobrodružství nenásilně vychováváni k vzájemné toleranci. Dozvědí se o rozdílech mezi češtinou a ukrajinštinou, o surovinách do ukrajinského boršče a mohou si společně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dětské knihy

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější