Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kde se vzala síla Nerudové a kde se může zastavit?

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová na besedě v Ostravě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová na besedě v Ostravě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Danuše Nerudová se koncem listopadu zařadila mezi tři osobnosti, z nichž by měl vzejít budoucí prezident. Popisujeme, jak se jí podařilo dostat až na úplné čelo pelotonu a zda může růst ještě víc.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Danuše Nerudová se těsně před víkendem poprvé v některém z prezidentských průzkumů dostala na první místo. Listopadový model agentury Median jí přisoudil 28 procent, až za ní se umístili Andrej Babiš a Petr Pavel. Její vedení bylo překvapivé, nebyl to však úplný šok.

Nerudová totiž sílí kontinuálně už několik měsíců. Rychlost toho, jak je schopna nabírat nové voliče, ale bezpochyby překvapením je. Pro ni osobně pozitivním, pro konkurenty a zejména pro Petra Pavla naopak. Od léta totiž dokázala více než zdvojnásobit svou sílu, a dotáhla se tak na úplné čelo.

„Děkuji za neskutečnou podporu, je to pro mě obrovský závazek. Na vrcholu vždy nejvíce fouká. Věřím však, že útoky, které teď budou sílit, nás nezviklají. S oporou, kterou ve vás mám, jsem připravená ustát každý z nich,“ napsala Nerudová v reakci na zjištění, že v jednom z průzkumů dokonce vede.

Pochopitelně by šlo ihned namítnout, že je to jen jeden průzkum. Realita je ovšem taková, že základní zjištění Medianu potvrzují i další tři agentury, které v listopadu publikovaly své volební modely. Konkrétně Ipsos a také Kantar CZ společně s Data Collect. I podle nich dokázal Andrej Babiš po oznámení kampaně sílit, Petr Pavel stagnuje nebo mírně klesá a Danuše Nerudová velmi výrazně roste.

Kde se vzala síla Danuše Nerudové? Existuje několik klíčových faktorů, proč se dokázala vymanit z širší skupiny kandidátů „ti další“ a vyšvihnout se mezi ty, z nichž reálně vzejde nový prezident.

Už není neznámá

Prvním z nich je, že se jí podařilo odbourat klíčovou bariéru, totiž že ji nezná moc lidí. Když v červnu zahajovala svou kampaň, mezi nejznámější jména bezpochyby nepatřila. V posledních měsících se jí podařilo tento nedostatek překonat. Kampaní na sociálních sítích, na ulici při sběru podpisů, besedách s voliči nebo rozhovory v médiích.

Přímo raketový vzestup povědomí o své osobě se jí ale podařil na podzim. Michal Kormaňák z agentury Ipsos k tomu říká, že v jejich datech Nerudová

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější