Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sladká a hořká zároveň. K čemu je nám nostalgie?

Existují dva druhy nostalgie, historická a osobní. Foto: Laura Fuhrman, Unsplash
Existují dva druhy nostalgie, historická a osobní. Foto: Laura Fuhrman, Unsplash

Nostalgické vzpomínání může do našich vnitřních i sociálních životů přinést hned několik pozitivních změn. Co je ale vlastně nostalgie? K čemu slouží? A proč přesně by nás měla zajímat?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je teplá červnová noc a hvězdy se třpytí hned dvakrát – první na obloze, druhé na klidné hladině vody. V měsíčním světle se zavlní silueta plížící se kočky, a když vypravěč otočí hlavu, aby se na ni podíval, zjistí, že ve tmě není sám.

Ani ne dvacet metrů od něj se ze stínu sousedního domu vynoří postava a zůstane stát s rukama v kapsách. Něco vypravěči říká, že je to samotný Gatsby – jeho soused, kterého ještě nikdy neviděl, avšak mnoho o něm slyšel; ten tajemný muž, o kterém kolují divoké historky a který každý víkend pořádá nejpompéznější večírky, jaké Long Island dvacátých let viděl.

Tmavá postava natáhne paže směrem k vodě, a přestože je od ní vypravěč daleko, mohl by přísahat, že se třese. Vypravěč se mimoděk podívá k moři a kdesi vzadu rozezná vzdálené zelené světlo loděnice, které září k natažené Gatsbyho ruce. Tmavá postava se opět ztratí v temnotě.

Scéna, při které vypravěč poprvé vidí svého tajemného souseda, patří k nejslavnějším momentům společenského románu Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby. V interpretacích příběhu má speciální místo – právě nedosažitelné zelené světlo totiž reprezentuje Gatsbyho milovanou Daisy. Postavu Jaye Gatsbyho touha získat zpět jejich společnou minulost zcela definuje; jen kvůli ní zbohatl, koupil si královský dům, organizoval všechny ty opulentní večírky. Jen kvůli ní se stal „Velkým“ – a je to právě ona, co ho nakonec zničí.

Jaká síla ho přiměla vnímat dávné chvíle s Daisy tak, jako by ani nikdy neskončily? Co ho přimělo podřídit se vzpomínkám do takové míry, že byl pro jejich návrat ochoten obětovat úplně všechno? O tom přemýšlejí čtenáři už skoro sto let.

Nejjednodušší odpovědí je jistě jakýsi hluboce zakořeněný romantismus tajemného hrdiny v růžovém obleku. Zároveň se však nabízí ještě něco:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rodina a vztahy

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější