Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Velmoc plná plynu nechává své občany hřát se u ohňů. V Rusku přibývá výbuchů i požárů

Takto vypadá dům, kde exploduje plyn. Na snímku ruský Magnitogorsk. Zdroj: Ministerstvo pro výjimečné situace RF
Takto vypadá dům, kde exploduje plyn. Na snímku ruský Magnitogorsk. Zdroj: Ministerstvo pro výjimečné situace RF

Hypermarket OBI v Chimkách na předměstí Moskvy dnes ráno částečně shořel. V Barnaulu vzplála továrna na pneumatiky. Muž, který byl zraněn při výbuchu plynu v Jaroslavli, zemřel. Dnes explodoval i plyn v Rjazani. Moskva se posmívá Evropanům, že mrznou. Sama ale nedokáže svůj plyn bezpečně dopravit do domovů vlastních občanů. Mnozí na plynovod vidí z okna, ale doma se hřejí u kamínek na dřevo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Muž, který byl těžce zraněn při výbuchu plynu v jednom z bytových domů v ruské Jaroslavli, včera v nemocnici zemřel. Pro něj osudná exploze otřásla půlmilionovým městem ležícím na majestátní řece Volze už 5. prosince. Tři dny lékaři bojovali o jeho život a jako každý rok, když začne topné období, se připravovali na další popálené, polámané a potrhané.

Za normálních okolností by to byla zpráva vhodná sotva tak pro černou kroniku. Jenže v tomto roce už plyn v nějakém z obytných, nikoliv průmyslových objektů vybuchl šestadvacetkrát.

Některá ruská média dokonce píšou o „vlně explozí plynu v ruských činžovních domech“. Ten v Jaroslavli byl do dnešního odpoledne poslední. Zcela zničil krov a několik bytů a čtyřiačtyřicet rodin vyhnal z domu do náhradních prostor. Muž, který ho nepřežil, se stal jedenatřicátou obětí nehody spojené s výbuchem plynu v ruských domech od začátku roku.

Odpoledne pak přišla zpráva, která z posledního výbuchu v Jaroslavli udělala předposlední. Plynová lahev explodovala v domě v Puškinově ulici v Rjazani.

V listopadu se ze stejného důvodu zřítil celý dům na Sachalinu. Zemřelo deset lidí.

Plynové bomby vybuchují desetkrát častěji než plyn rozvedený potrubím. Jenže mnoho Rusů nemá jinou možnost, jak se zahřát. A tak každoročně v Rusku vybuchne

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější