Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Basquiat, Helmut Newton a další výstavy ve vánoční Vídni: které právě teď musíte vidět?

Výstava Helmuta Newtona je aktuálním tahákem vídeňské výstavní sezony. Helmut Newton - Crocodile, Pina Bausch Ballett, Wuppertal, 1983 © Helmut Newton Foundation
Výstava Helmuta Newtona je aktuálním tahákem vídeňské výstavní sezony. Helmut Newton – Crocodile, Pina Bausch Ballett, Wuppertal, 1983 © Helmut Newton Foundation

Aktuální výstavy ve Vídni jsou sázkou na jistotu: snímky světoznámého fotografa Helmuta Newtona nebo velkoryse pojatá retrospektiva Jeana-Michela Basquiata lákají tisíce milovníků umění. Pokud se chcete vyhnout davům, máte tu ale i spoustu dalších možností. A jak proniknout na Basquiata za zády uměnímilovných davů?

Ve Vídni teď můžete zajít třeba na výstavu výtvarnice a designérky Friedl Dicker-Brandeisové, vídeňské rodačky, která studovala na Bauhausu a za války učila děti v Terezíně, jak se alespoň na chvíli odpoutat od každodenní reality. A zastavte se také na výstavě fotožurnalisty Ernsta Haase, kterému se v poválečné Vídni podařilo zachytit moment, jež vydá za tisíc slov. Nebo co třeba výstava Avantgardy v Belvedere21?

Mnohé výstavy ve Vídni pokračují až do března příštího roku, takže jejich návštěvu můžete nechat až na začátek roku 2023, a vyhnout se tak vánočním davům.

Demonstrace síly

Helmut Newton – Kunstforum. Do 15. ledna.

Retrospektiva Helmuta Newtona v Kunstforu prezentuje chronologicky tvorbu tohoto fotografa, který spolupracoval s prestižními módními časopisy. Proslul nejen originálními nápady, ale také tím, že dokázal své modelky přimět k tomu, aby odhalily mnohem víc než samotné tělo.

Výstavě vévodí jeho známé fotosérie z 80. let. Na jednom snímku oblečené ženy, na druhém svlečené, ale to nic neubírá na tom, jak na diváka působí. Naplno demonstrují svou sílu a potlačují jakoukoliv zranitelnost.

Helmut Newton – Tied-up Torso, Ramatuelle, 1980© Helmut Newton Foundation, Ramatuelle 1980.

Na výstavě jsou také méně známé snímky, které Newton fotografoval v 60. letech pro módní časopisy a reklamní kampaně. Tyto fotografie představují důležitý kontext pro Newtonovu tvorbu a vysvětlují, proč se mu podařilo vymanit z běžné fotoprodukce a jak si vytvořil nezaměnitelný vizuální styl.

Lovecké trofeje

Das Tier in Dir – MUMOK. Do 26. února.

Kurátorský tým galerie MUMOK věnuje tématu „Zvíře v tobě“ tři výstavní patra. Jedná se o výběr ze sbírek této galerie současného umění. Můžeme se zamyslet nad tím, jak moc nás pomyslné zvíře, plné běsů a animálních pudů, rozežírá zevnitř. Jak se chováme k reálným zvířatům? Proč se lidé chlubí loveckými trofejemi?

Na výstavě jsou také dokumentární fotografie z happeningů rakouského umělce Hermanna Nitsche, který pracoval s krví a vnitřnostmi zabitých

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější