Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Český diplomat povede jednu z nejvýznamnějších institucí OSN – Radu pro lidská práva

Český diplomat Václav Bálek v roce 2017. Foto: Raul Mee, estonské předsednictví Radě EU, CC BY 2.0
Český diplomat Václav Bálek v roce 2017. Foto: Raul Mee, estonské předsednictví Radě EU, CC BY 2.0

Diplomat Václav Bálek, velvyslanec a stálý představitel České republiky při OSN a ostatních mezinárodních organizacích v Ženevě, usedne v roce 2023 na jedno z politicky nejexponovanějších křesel v systému OSN. Jako jediného kandidáta si ho dnes zvolila do svého čela Rada OSN pro lidská práva. ČR už na jaře v Radě nahradila Rusko vyloučené kvůli jeho válce.

Velvyslanec Bálek byl po zvolení vyzván současným předsedou Villegasem, aby prezentoval svou vizi českého předsednictví. (Slavnostní chvíli zpestřil problém, který měl Villegas s vyslovením křestního jména Václav. Po několika pokusech se mu podařilo vyslovit „Vaklav“.)

Bálek se v proslovu zavázal respektovat a dodržovat současný kurz Rady a slíbil, že jeho dveře zůstanou otevřené všem členským státům.

Ačkoliv nebude v předsednické funkci hájit české barvy a bude zastávat nestrannou roli, Česká republika bude mít výjimečnou možnost se po dobu 12 měsíců Bálkova šéfování značně zviditelnit. Jak se to republice povedlo?

Náhoda přeje připraveným

Náhoda přála připravené české diplomacii letos v dubnu, když se v Radě uvolnilo místo po Rusku, které bylo vyloučeno kvůli válce na Ukrajině. Česko jen čtvrt roku předtím skončilo své členské období, na které bylo zvoleno pro roky 2019–2021. Národní tým, jenž působil v Radě, tak byl připraven naskočit zpět do rozjetého vlaku. Už při květnovém usednutí na opuštěnou židli začala Česká republika spřádat plány na „boj“ o předsednictví.

Rada pro lidská práva je složená ze 47 členských zemí OSN, které se dělí do pěti geografických zón. Předsednictví rotuje po skupinách a střídají se v něm jednotlivé geografické zóny, do kterých jsou členové voleni na období tří let. Česká republika spadá do východoevropské skupiny, která jako celek měla vymezeno předsednictví pro rok 2023.

Valné shromáždění OSN volí Českou republiku členem Rady pro lidská práva namísto Ruska. 10. 5. 2022. Foto: Loey Felipe, UN Photo, OSN

Vysoko nasazená laťka

Letos

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Lidská práva

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější