Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spolu je na tahu, ale žádným si nepomůže. Proto Praha stále čeká

Kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (Spolu) čeká na předání řetězu rekordně dlouho. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (Spolu) čeká na předání řetězu rekordně dlouho. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: V deskových nebo karetních hrách je obvykle výhoda být na tahu. Ale když máte jenom samé špatné možnosti, mění se tato výhoda v nevýhodu. To je v kostce problém pražské koalice Spolu a důvod, proč tak dlouho protahuje povolební jednání. Ať udělá cokoliv, zlepší postavení svých soupeřů. Těm stačí jen čekat, který špatný tah Spolu zvolí, a pak využít výhodu, kterou jim poskytne.

V pražských volbách šlo primárně o střet dvou rozdílných pohledů na řízení a fungování metropole. První by Prahu rád přiblížil moderním západním velkoměstům, která kladou důraz na udržitelnost a kvalitu veřejného prostoru a tvrdě z něj vytlačují všechno, co ji snižuje, především nadměrnou automobilovou dopravu.

Druhý v tom spatřuje omezování svobody, šikanu a „komunismus“ a řešení vidí ve výstavbě dalších a dalších autostrád, předělávání „zbytečně velkých“ chodníků na parkoviště a jiných receptech, které vyspělý svět dávno opustil. Podobný střet panuje ohledně řešení nedostatku bytů a méně nápadně i v jiných oblastech.

Volby v Praze dopadly jednoznačně – vyhráli zastánci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Názor

Praha

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější