Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Víme, jak má vypadat cenový strop na energie pro velké firmy a na kolik vyjde státní kasu

Po domácnostech a menších firmách by se zastropování cen energií měly dočkat také velké podniky. Foto: Adobe Stock
Po domácnostech a menších firmách by se zastropování cen energií měly dočkat také velké podniky. Foto: Adobe Stock

Byznysové svazy a opozice už dlouho volají po tom, aby se cenový strop na energie vedle domácností a malých firem uplatňoval také na velké podniky. Příslušné vládní nařízení, jehož návrh má Deník N k dispozici, slibuje kabinet Petra Fialy schválit do konce roku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Dvě třetiny našich členů mají energie zastropované do konce letošního roku. Ale od začátku příštího je to pouze dvacet procent. To znamená, že na přijetí takového opatření, které by firmám pomohlo, je skutečně nejvyšší čas,“ apeloval koncem listopadu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Zastropování cen elektřiny a plynu platné po dobu příštího roku mají zatím jisté domácnosti, malé a střední firmy a veřejné organizace jako školy či nemocnice. Vláda jim pomoc definitivně odklepla už začátkem října.

Velké podniky oproti tomu musely čekat, až Evropská komise Česku upraví takzvaný Dočasný krizový rámec, který dovoluje státu finančně podporovat byznys. Komise státní podporu firem jindy spíše odmítá, aby se tím nenarušila férová konkurence napříč volným unijním trhem.

Úprava zmíněného opatření byla vyhlášena začátkem listopadu a ministerstvo průmyslu obratem spustilo dotační program, v němž slíbilo rozdělit 30 miliard korun. O dotace ovšem mohou žádat jen podniky z vybraných odvětví, typicky z energeticky náročných oborů, jako jsou sklářství nebo ocelářství. Byznysové svazy proto volaly po tom, aby se podpora rozšířila na všechny velké firmy a byla v podobě cenového stropu.

Teď se průmysl zjevně dočká. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu televizi CNN Prima News řekl, že jeho kabinet zastropování pro větší podniky schválí do konce roku. Krátce před tím o záměru informoval server Info. Deník N nyní získal návrh příslušného vládního nařízení, které se cenového stropu pro velké firmy týká.

Předpis by měl být novelou již schváleného nařízení kabinetu, které určilo výši stropu pro domácnosti a menší firmy. Z kontextu vyplývá, že všech skupin by se měl týkat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Průmysl

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější