Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Miloval apokalypsu. Bez vášně, ale nekompromisně. Od filozofie klasického konzervatismu došel až k chmurným vizím zániku

Rio Preisner (1925–2007). Foto: Wikimedia Commons
Rio Preisner (1925–2007). Foto: Wikimedia Commons

Seriál Česká inteligence 20. století: Konzervativní myšlení znamená zvažovat nezbytnost každé prováděné společenské změny. Říká nám, že vývoj společnosti se nemá za každou cenu přizpůsobovat překotnému běhu času, ale že je namístě klást novinkám smysluplné překážky: nejčastěji v podobě sdílené a dál promýšlené tradice. Evropská duchovní tradice je úzce svázaná s křesťanstvím. Přemýšlení a psaní o významu takové tradice v českých podmínkách si vzal na starost Rio Preisner (1925–2007).

Narodil se v Mukačevě na Podkarpatské Rusi, kde také vyrůstal až do roku 1939, kdy – v okamžiku, kdy se hroutilo i to, co ještě donedávna zbývalo z druhé Československé republiky – musel s rodiči utéct před maďarskou okupací do Prahy. Později tuto událost nazýval prvním exilem ve svém životě, a bylo-li tomu opravdu tak, pak zůstal exulantem nadosmrti; domů na „Podkarpandu“ se už nikdy, ani po roce 1989, natrvalo nevrátil.

Po roce 1945 stačil na pražské univerzitě vystudovat germanistiku a filozofii, k práci v oboru ho však už nepustili. Strávil dva roky nucenou službou u PTP a v pozdějších letech se jenom obtížně dostával k překladům z němčiny a k psaní esejů o německé literatuře. S odstupem let napsal dějiny pražské germanistiky, oboru, který rostl se jmény Arnošta Krause, Otokara FischeraVojtěcha Jiráta.

Ještě po roce 1945 se na chvíli zazdálo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější