Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tour Nerudové po Slezsku: Šťouchance do vlády i žehlení jedné „manipulace“

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a moderátor Honza Musil na mítinku v Bruntále. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a moderátor Honza Musil na mítinku v Bruntále. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kampaň kandidátů na prezidenta pomalu spěje do finále. Minulá středa patřila v diáři spolufavoritky voleb Danuše Nerudové výjezdu do Moravskoslezského kraje. V Bruntálu a Ostravě se věnovala zhruba dvě hodiny dotazům voličů. Deník N byl u toho.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je krátce před půl pátou, když se v temném a mrazivém podvečeru do společenského domu v Bruntálu trousí desítky lidí. Svou v pořadí již třetí návštěvu v městě na pomezí Slezska a Moravy zde absolvuje Danuše Nerudová.

Poprvé ale přijíždí v roli jedné z hlavních favoritek na post prezidenta. V posledních měsících se jí velmi daří; v průzkumech se vyšvihla až na čelo pelotonu, což dodává její kampani potřebné palivo.

Její vzestup je patrný i na počtu návštěvníků. V sále jich sedí zhruba stovka, řada z nich má již placky podporující bývalou rektorku Mendelovy univerzity. Už před začátkem padají dotazy, kdy se bude možné s jejich favoritkou vyfotit. Na to je ale čas.

Vchod do hlavního sálu lemují stoly s propagačními materiály. K dostání jsou balónky, placky i volební noviny. Křížovka nebo obligátní recept, v tomto případě na bábovku, nemohou chybět. Scéna je připravena.

Nerudová přichází do sálu s drobným zpožděním v doprovodu moderátora Honzy Musila. Ten s ní debaty objíždí pravidelně. Oba jsou zabaleni do teplé bundy, protože jsou nastydlí.

„Měl bych říkat, že je to dáma, která kandiduje na prezidentku České republiky, ale teď mě poučili na sociálních sítích, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější