Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Husa na provázku vyzývá: Učiňme z adventu čas srdce!

Advent na provázku. Zdroj: Divadlo Husa na provázku
Advent na provázku. Zdroj: Divadlo Husa na provázku

Jako čas pro empatii, solidaritu a blízkost – právě tak chápou a uchopí letošní advent divadelníci z brněnského Provázku. Kultovní divadlo na Zelném trhu nabídne v prosinci program nabitý nejen divadelními představeními, ale celou řadou svátečních a komunitních akcí. Provázkovský dvůr i tento rok rozvoní vánoční strom, který bude plnit přání dětí z Dětského domova Dagmar. Divadlo láká také na oslavu ukrajinských svátků či tradiční Betlém. Jeho prostory v průběhu prosince rozezní i řada koncertů. Návštěvníci se mohou těšit na Cotatcha Orchestru nebo na vánoční koledy herce Dušana Hřebíčka a jeho dcery herečky Anny Hřebíčkové.

„V adventním čase, který jako by byl rok co rok hektičtější, toužíme na Provázku nabídnout prostor pro zastavení se, setkávání a blízkost lidí i úžasně rozmanitých tradic, které s sebou přinášejí. Dřívější členové a blízcí spolupracovníci našeho divadla se budou v prosinci během představení a koncertů shledávat s těmi současnými, český Mikuláš s tím ukrajinským a Vánoce i lidový Betlém s Chanukou. A vánoční stromek? Ten se na našem dvoře opět rozvoní možností pomáhat – tentokrát Dětskému domovu Dagmar, který je s Brnem spjat již od roku 1929. Zkrátka advent v Času srdce, jak jsme naši letošní sezonu nazvali,“ přibližuje prosinec na Provázku umělecký šéf divadla a dramaturg Martin Sládeček.

Advent na Provázku. Zdroj: Divadlo Husa na provázku

Slavnostní rozsvícení vánočního stromku proběhlo druhou adventní neděli 4. prosince a doplnily jej vánoční písně z celého světa v podání věhlasného brněnského sboru Kantiléna. Lidé a návštěvníci divadla mohou dětem z Dětského domova Dagmar pořídit zavěšenou vstupenku na provázkovské představení nebo se ujmout konkrétní vánoční baňky s hmotným přáním. Splněné přání je potřeba následně přinést do 16. prosince na vrátnici Divadla Husa na provázku.

Pro ukrajinské děti a rodiny postižené již téměř rok trvajícím válečným konfliktem budou tyto Vánoce první mimo jejich domov. A tak Husa na provázku připraví 18. prosince oslavu svátků a sv. Mikuláše dle ukrajinských tradic.

Provázkovský advent doprovodí řada koncertů, například Cotatcha Orchestra, Hazafele nebo koledy v podání herce Dušana Hřebíčka a jeho dcery herečky Anny Hřebíčkové. Mezi zajímavé akce patří také oslava Chanuky a již tradiční Betlém.

Celý program najdete na www.provazek.cz.

Advent na Provázku. Zdroj: Divadlo Husa na provázku

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Divadlo

Kultura, Mediální spolupráce

V tomto okamžiku nejčtenější