Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Školné, potraty nebo manželství pro všechny. Studenti zpovídali uchazeče o Hrad

Studentská prezidentská debata v pražském kině Světozor. Foto: Facebook JSNS
Studentská prezidentská debata v pražském kině Světozor. Foto: Facebook JSNS

Studentská prezidentská debata se čtyřmi kandidáty na Hrad se věnovala lidskoprávním otázkám, progresivnímu zdanění, ale i zavedení školného. Setkání se studenty pražských středních škol se nezúčastnil Andrej Babiš, Danuše Nerudová se omluvila kvůli nemoci. Diskuse byla součástí studentských voleb, které se uskuteční příští týden.

Diskuse v pražském kině Světozor, kterou pořádal vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS) organizace Člověk v tísni, se zúčastnili Pavel Fischer, Marek Hilšer, Petr Pavel a Josef Středula. Debatovat se studenty nepřišel šéf hnutí ANO Andrej Babiš, kvůli nemoci se na poslední chvíli omluvila Danuše Nerudová.

Senátor Marek Hilšer čelil hned v úvodu dotazu z publika, zda by z volby odstoupil ve prospěch některého z kandidátů, který má větší šanci na zvolení. Přímé odpovědi na otázku se vyhnul. „Nejde o šance a volební průzkumy, které můžou manipulovat se společností, ale o kvalitu kandidátů. Není možné, aby se do politické soutěže protlačovaly různé zájmové skupiny. S tím chci bojovat,“ reagoval Hilšer.

Otázkám ohledně odstoupení z kampaně čelí v posledních týdnech také Pavel Fischer, ani jeden se ale podle svých slov k takovému kroku zatím nechystá.

Rovný přístup ke vzdělávání

Publikum složené ze studentů pražských středních odborných škol a gymnázií zajímal také pohled kandidátů na stav českého školství i jejich názor na zavedení školného. Pokud by došlo k některým systémovým změnám, například Petr Pavel by se jeho zavedení nebránil.

„Až odstraníme základní nedostatky, tedy budeme mít vyřešen například rovný přístup ke vzdělání, lepší práci jak s talentovanými studenty, tak s těmi, kteří budou z různých důvodů zaostávat, nebo systém studentských půjček, můžeme se bavit, zda ho zavést a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější