Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Do Chorvatska bez kontrol. Letní pohádka českých politiků ale nezní všem líbivě

Chorvatsko, oblíbená letní destinace pro řadu Čechů, bude součástí Schengenu. Foto: Adobe Stock
Chorvatsko, oblíbená letní destinace pro řadu Čechů, bude součástí Schengenu. Foto: Adobe Stock

Dětskou psychiatrii v Česku trápí problémy, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k nim ale mlčí. Čína tvrdí, že uzavřela dvě své neoficiální „policejní stanice“ v Praze. A Chorvatsko se od příštího roku stane členem schengenského prostoru.

Hlavní události dnešního dne vybral a okomentoval Štěpán Vojtěch.

Válkovo mlčení

Nedostatky v dětské psychiatrické péči, na které v těchto dnech upozorňuje server iRozhlas, i problémy hrazené stomatologická péče, o kterých píše Deník N, mají jedno společné – laxní přístup ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který se novinářským otázkám k těmto tématům vyhýbá.

Redaktorky Českého rozhlasu Eva Mikulka Šelepová a Anna Košlerová, které upozorňují na mnohdy nevyhovující podmínky v dětské psychiatrii, popisují, že ministra o rozhovor žádají téměř dva měsíce, aniž by od něj dostaly odpověď. O mnoho úspěšnější v tomto ohledu není ani Deník N, pro který ministr hledá termín už rok.

Samotné Válkovo ministerstvo na dotazy sice odpovídá, v obou zmíněných případech ale jeho odpověď zní podobně a ne zrovna uspokojivě: Problémy si uvědomujeme, ale buď s nimi nemůžeme nic dělat, nebo se zatím nepodařilo najít řešení.

Ministerstvo tak strká hlavu do písku a jen potvrzuje kritiku, že pod Válkovým vedením některým problémům nevěnuje adekvátní pozornost. Podle novinářek Českého rozhlasu se resort o slabinách dětské psychiatrické péče „bavit nechce“ a „není to pro něj téma“; výraznější posun za poslední rok od nástupu vlády prý nejde vidět ani v praxi.

Obdobně Milan Řezáč z vedení České stomatologické komory

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější