Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo plánoval převrat v Německu? Říšské občany dlouho vnímali jako hnutí excentriků, vysvětluje politolog

Němečtí policisté. Foto: Mike Powell, Unsplash
Němečtí policisté. Foto: Mike Powell, Unsplash

Němečtí policisté podnikli masivní zátah proti hnutí, které chtělo provést útok na Bundestag a vzít si některé poslance jako rukojmí. Politolog Jan Charvát, který se specializuje na extremismus a krajní pravici, vysvětluje, jaké jsou kořeny hnutí Říšští občané.

Na co se také ptáme:.

  • Kdo je typickým zástupcem hnutí Říšští občané?
  • Byl plánovaný útok míněn vážně?
  • V čem selhávají německé bezpečnostní složky?
  • Jakou roli v tom hraje Putinův režim?
  • Je k podobným útokům náchylná česká společnost?

Kdo jsou Říšští občané?

Říšští občané jsou poměrně široké hnutí, které sestává z celé řady různých skupin. Ty v zásadě propojuje jenom to, že odmítají legitimitu současného Německa. Kořeny tohoto hnutí sahají až do osmdesátých let 20. století, jejich představa vychází ze specifického čtení zákonů, které se v sedmdesátých letech týkaly vztahů mezi západním a východním Německem a které někteří lidé začali interpretovat tak, že západní Německo, ve kterém žili, není legitimní. Navazovali na původní Německou říši obvykle v hranici do konce první světové války, ale není na tom stoprocentní shoda.

Koho toto hnutí přitahuje?

Po dlouhou dobu přitahovalo tříšť monarchistů, antisystémově nastavených lidí, konspiračních teoretiků a postupně do něj začali vsakovat i lidé z krajní pravice. To se projevilo v tom, že mezi konspiračními teoriemi začaly převažovat ty o židovském spiknutí, židovském vlivu, o tom, že Německo je kolonií – i po roce 1989 – vytvořenou západními spojenci pod židovskou nadvládou. Se změnou situace se tam začaly objevovat i rasistické

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Rozhovory

Studio N

Terorismus

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější