Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (286. den): Zahynula elitní posádka vrtulníku Ka-52, Rusku ubývají stroje i zkušení piloti

Zničená ruská helikoptéra Ka-52 na snímku krátce po začátku invaze. Foto: ČTK/AP
Zničená ruská helikoptéra Ka-52 na snímku krátce po začátku invaze. Foto: ČTK/AP
  • Ruské letectvo je v krizi, ztrácejí se letadla i vycvičené posádky.
  • Bachmut stále špatně, Kreminná bez zásadní změny.
  • Jak se zranil ukrajinský stíhací pilot Karaya a je vůbec taková přezdívka po slavném Němci dobrý nápad?
  • Igor Strelkov se vrátil z fronty. Nepřináší z ní dobré zprávy. Rusům.
  • Někteří ruští úředníci opravdu věří, že Ukrajina zaútočí na ruský Bělgorod. Ukazuje to, jaký má Rusko problém se střízlivým hodnocením událostí.
  • Mapa dne – Kreminná.
  • Videa dne – noční bombardování ruských pozic u Bachmutu; trojúhelník tank – dron – obrněný vůz.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 6. prosince. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ruské letectvo je v krizi, ubývají letadla i vycvičené posádky. V ruském informačním prostoru trvají dozvuky útoků na ruská letiště v hlubokém zázemí. Stále není známo, jaké jsou škody (podle Ukrajinců jsou zničené tři strategické bombardéry – nedá se to ověřit), ale i kdyby žádné nebyly, ruská veřejnost je zaskočena samotným útokem.

Jak je možné, že dron nepozorovaně uletí stovky kilometrů daleko a ještě způsobí škody na základně strategického letectva, ptají se některé novinové články, diskutéři, ale zjevně i samotní piloti.

Známý je telegramový kanál Fighterbomber. Jeho autor se označuje za ruského bojového pilota a obecně se to považuje za fakt. Má 260 tisíc sledovatelů a i on se pozastavil nad tím, jak mohl nepřátelský dron beztrestně zaletět tak daleko.

Stejný zdroj ještě v neděli zveřejnil krátký komentář pravděpodobně k události, které se věnovala pondělní část Vývoje bojů. Jedná se o tento sestřel útočného vrtulníku Ka-52:

Tento sestřel vypovídá o problémech ruského letectva víc než jen to, že jde o 28. ztracený vrtulník tohoto typu. Došlo k němu v neděli a tentýž den večer Rus napsal o ztracené posádce Ka-52, která byla „nejlepší z nejlepších“ a „legendární“.

„Dnes jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější