Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Muskova firma by ráda zahájila kyborgizaci člověka. Napřed ale bude muset vysvětlit mrtvé opice

Mozek bezdrátově spojený s počítačem? Ano, to brzy přijde. Foto: Adobe Stock
Mozek bezdrátově spojený s počítačem? Ano, to brzy přijde. Foto: Adobe Stock

Když si projdete seznam podnikatelských aktivit Elona Muska, těžko se ubránit představě, že je všechny opsal ze sci-fi knížek a komiksů – ne však těch, které vycházely během jeho dětství a mládí (Muskovi je 51 let), ale starších.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jako kdyby doma na půdě našel štos časopisů z padesátých let dvacátého století a ty ho uhranuly na celý život. Auta, která se řídí sama. Lesklé ocelové rakety. Osidlování Marsu. Superrychlé vlaky. A také lidská mysl propojená se strojem, hlava plná drátů.

Takový projekt Musk skutečně vlastní a řídí. Jde o firmu, která se jmenuje Neuralink a v posledních dnech se jí dostává pozornosti, o kterou není co stát. Americké úřady ji vyšetřují pro podezření z krutého zacházení s pokusnými zvířaty. Je to větší nepříjemnost, než by se mohlo zdát, protože Neuralink se právě chystá požádat americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) o povolení pokusů na lidech. Vyjde-li najevo, že se testy na zvířatech prováděly nedbale a v příliš velkém spěchu, jak to naznačují výpovědi bývalých i současných zaměstnanců, pak se Musk souhlasu FDA hned tak brzy nedočká.

Agentura Reuters uvádí, že Neuralink od roku 2018 usmrtil asi 1500 zvířat, z toho více než 280 ovcí, prasat a opic – což ale samo o sobě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější